Χρ. Σταϊκούρας αποκλειστικά στην «Κ»: Ζητούμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2020

Χρ. Σταϊκούρας αποκλειστικά στην «Κ»: Ζητούμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2020

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 προβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις παρεμβάσεις στη φορολογία το 2020 ενώ όσον αφορά το στόχο  για μείωψση του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει ότι ότ6ι οι συνθήκες για να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι έχουν ήφη ωριμάσει.

Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο αριθμός των φορολογικών κλιμακίων και οι συντελεστές τους θα προκύψουν μετά τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, για το αφορολόγητο όριο τονίζει ότι αυτό θα συνδεθεί με επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές και ξεκαθαρίζει ότι το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (κερδών και μερισμάτων).

Για το τρέχον έτος ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει χώρος για άλλες παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, το υφιστάμενο ύψος του οποίου ανέρχεται σήμερα περίπου στα 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι εντάσσεται στους άμεσους σχεδιασμούς του ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έξοδο στις αγορές φέτος.

  • Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χρ. Σταϊκούρα στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή