Νέο ασφαλιστικό σύστημα προτείνουν τα επιμελητήρια

Νέο ασφαλιστικό σύστημα προτείνουν τα επιμελητήρια

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση των επιμελητηρίων για τη μετάβαση σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων παρουσίασε με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ως πρώτο βήμα, μάλιστα, στην προσπάθεια σταδιακής μετάβασης έθεσαν τον εξορθολογισμό των εισφορών, με άμεση μείωση των συντελεστών και ταυτόχρονη καθιέρωση πλαφόν που δεν θα ξεπερνάει για τα υψηλά εισοδήματα τα 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην επιστολή, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ώστε να εμπεδωθεί στο κοινό σύνολο ο τρίτος προτεινόμενος πυλώνας που θα δώσει σημαντική ώθηση στις συντάξεις.

Σε δεύτερη φάση, πρέπει να υπάρξει συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της ισονομίας. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διάκριση πρόνοιας – ασφάλισης.

Και το τρίτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει, είναι η δημιουργία ενός συστήματος τριών πυλώνων, το οποίο στην τελική του ανάπτυξη θα εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης στο 70%-75%. Ο πρώτος (κρατικός – διανεμητικός) πυλώνας θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να  αποδίδει  40%-50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρατικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης. Ο δεύτερος (κεφαλαιοποιητικός) πυλώνας θα παρέχει συντάξεις καθορισμένων εισφορών. Η ασφάλιση σε αυτόν θα είναι υποχρεωτική και τα αποθεματικά θα προικοδοτούνται από την περιουσία των παλαιών ταμείων. Ο τρίτος  πυλώνας αφορά τις ατομικές αποταμιεύσεις με φορολογικά κίνητρα και πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, με στόχο την ταχεία περίοδο προσαρμογής, τα επιμελητήρια στην επιστολή τους προτείνουν ότι οι άνω των 50 ετών ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σημερινό σύστημα. Οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών υποχρεωτικά θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή