Οριακή μείωση χρεών του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του Ιουνίου

Οριακή μείωση χρεών του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του Ιουνίου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρά μείωση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,179 δισ. ευρώ, έναντι 2,182 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων γενικής κυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ήταν 1,686 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 1,695 δισ. ευρώ τον Μάιο. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εξάλλου, διαμορφώθηκαν στα 493 εκατ. ευρώ, έναντι 487 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Οι περισσότερες εκκρεμείς επιστροφές αφορούν  άμεσους φόρους (307 εκατ. ευρώ έναντι 299 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε μη φορολογικά έσοδα (105 εκατ. ευρώ έναντι 108 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και έμμεσους φόρους (80 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ τον Μάιο).

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, οι περισσότερες οφειλές προέρχονταν από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (594 εκατ. ευρώ, έναντι 602 εκατ. ευρώ τον Μάιο, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, έναντι 196 εκατ. ευρώ τον Μάιο). Οι οφειλές των νοσοκομείων ήταν 546 εκατ. ευρώ έναντι 531 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Οι οφειλές των ΔΕΚΟ ανήλθαν σε 269 εκατ. ευρώ και εκείνες των ΟΤΑ σε 213 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» της προηγούμενης Κυριακής (4/8/2019) ότι «έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή