Δόθηκαν «χρυσά» εφάπαξ σε μηχανικούς με απλή εγκύκλιο του υπ. Εργασίας

Δόθηκαν «χρυσά» εφάπαξ σε μηχανικούς με απλή εγκύκλιο του υπ. Εργασίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκότερη μεταχείριση έναντι των υπολοίπων συνταξιούχων είχε μερίδα ασφαλισμένων του πρώην τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, που έλαβε υψηλότερο εφάπαξ από αυτό που προβλεπόταν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο υπολογισμός των εφάπαξ έγινε μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με απλή εγκύκλιο που εξέδωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον Μάρτιο του 2018, παρακάμπτοντας τα όσα προβλέπει ο νόμος που ψήφισε το 2016. 

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι το εφάπαξ θα ισούται με το άθροισμα του τμήματος εφάπαξ παροχής που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 και του τμήματος που αντιστοιχεί στα έτη από 1/1/2014 και εφεξής. Για το διάστημα έως το 2013 γίνεται διάκριση μεταξύ μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων. Για τους μισθωτούς υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που είχαν εισφορά 4% επί των αποδοχών και αυτών που είχαν διαφορετικό ποσοστό. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ως αποδοχές για τον υπολογισμό του εφάπαξ νοείται για τους μισθωτούς ο μέσος όρος των αποδοχών κατά τα 5 τελευταία έτη έως και τις 31/12/2013. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους υπολογίζεται ο μέσος όρος των τιμών των ασφαλιστικών κατηγοριών, επί των οποίων υπεβλήθησαν εισφορές κατά τα πέντε τελευταία έτη έως το 2013.

Ωστόσο, εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 13/3/2018 καθορίζει τις αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής των πριν από την 1/1/1993 ασφαλισμένων, ειδικά του πρ. Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και ανατρέπει τα όσα ο νόμος προβλέπει.

Στην πράξη, παύει τη διάκριση μεταξύ μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων,  παύει τη διάκριση μεταξύ μισθωτών με εισφορά 4% και αυτών που είχαν διαφορετικό ποσοστό και εισάγει διαφορετική βάση υπολογισμού των αποδοχών.

Ενστάσεις για την εν λόγω εγκύκλιο είχαν εκφράσει σύμφωνα με την καταγγελία του νυν υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου, όσο και η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (έπειτα από καταγγελία ασφαλισμένου) καθώς και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, δεν είναι γνωστός ο αριθμός και το ύψος των εφάπαξ που δόθηκαν βάσει της εγκυκλίου. Δόθηκε όμως εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να  προβεί σε ανάκλησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή