«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τη Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τη Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «βουτιά» των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 2% μετά και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, οδηγούν τη Citigroup να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Οπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, η πτώση των αποδόσεων οδηγεί σε θετική επαναξιολόγηση των θέσεων που έχουν οι τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα, καθώς και σε χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων για τον κλάδο. Η αμερικανική τράπεζα, με δεδομένα τα παραπάνω και ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των τραπεζών, προχωράει σε σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων που έδινε για τις μετοχές τους, κατά 8% έως και 74%, διατηρώντας ωστόσο την «ουδέτερη/υψηλού ρίσκου» σύσταση και για τις τέσσερις τράπεζες.

Ετσι, για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή-στόχο στα 1,90 ευρώ από 1,76 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 1 ευρώ από 0,85 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,80 ευρώ από 2,22 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,20 ευρώ από 1,84 ευρώ πριν.

Οπως επισημαίνει η Citi, στις θετικές εξελίξεις για τον κλάδο περιλαμβάνει την εφαρμογή των συστημικών λύσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της αγοράς των ακινήτων. Αντίθετα, αρνητικούς παράγοντες θεωρεί τη συρρίκνωση των περιθωρίων λόγω του ανταγωνισμού καθώς και την επιδείνωση της επενδυτικής διάθεσης για NPEs δεδομένης της υψηλής εξάρτησης των τραπεζών σε μη οργανικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων και της ρυθμιστικής πίεσης να ενισχυθεί η μείωση των NPEs.

Η αμερικανική τράπεζα πάντως υπογραμμίζει τις θετικές εξελίξεις για τον κλάδο από την αύξηση των τιτλοποιήσεων. Η πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ τιμολογήθηκε στο 58% της ακαθάριστης λογιστικής αξίας, ενώ αναμένονται και άλλες τιτλοποιήσεις φέτος, από την Eurobank (7,4 δισ. ευρώ επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων) και από την Alpha Bank (2 δισ. ευρώ ενυπόθηκα δάνεια).

Τέλος, η Citi τονίζει την ενίσχυση των κεφαλαίων της Πειραιώς και της Εθνικής από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων Tier II, επισημαίνοντας πως η διοίκηση της Πειραιώς αναμένει ότι η συμφωνία πώλησης της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων (RBU) θα ενισχύσει το κεφάλαιό της κατά 80 μ.β. φέτος. Μετά τις πρόσφατες συναλλαγές, η εκτιμώμενη έλλειψη προβλέψεων έναντι της συνολικής κεφαλαιακής απαίτησης μειώθηκε από 5,2 δισ. σε 2,9 δισ. ευρώ για την Πειραιώς και από 2,6 δισ. σε 1,5 δισ. ευρώ για την Alpha. Η Eurobank και η Εθνική απολαμβάνουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια» 0,9 δισ. και 1,1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή