Λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ

Λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου είναι στα άμεσα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ ήδη υπάρχει ένας πρώτος σχεδιασμός του δανειακού προγράμματος του οργανισμού σε βάθος τριετίας, με στόχο τη διαχείριση του χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ανάγκη να υπάρξει σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, τα οποία πλέον διαμορφώνονται στα 15,3 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα των τίτλων να την κατέχουν ξένοι επενδυτές. Συγκεκριμένα, τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Ελληνες επενδυτές.

Μετά τα σύννεφα που μαζεύονται εδώ και καιρό γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τελευταία μετά και την αύξηση των εμπορικών εντάσεων, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να θωρακίσει τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος η οποία θα οδηγήσει τους διεθνείς επενδυτές σε φυγή από τους τίτλους χωρών με αξιολόγηση κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα», οι οποίοι και ενέχουν θεωρητικά ρίσκο.

Αν και οι αποδόσεις των εντόκων διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά και μάλιστα κάποιες διάρκειες «φλερτάρουν» και με τα αρνητικά επίπεδα μετά και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι επενδυτές για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις εκλογές, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται για τα ξένα χαρτοφυλάκια αναδυόμενη αγορά. Ετσι εάν η διεθνής οικονομία εισέλθει σε μια φάση έντονης και μακράς μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει τα επενδυτικά κεφάλαια σε ρευστοποιήσεις των ελληνικών τίτλων, ειδικά αυτών που έχουν μικρή διάρκεια.

Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκεται σε κυκλοφορία πρέπει επομένως να μειωθεί και στόχος  είναι να υπάρξει ει δυνατόν από φέτος μια μείωση κατά 1 δισ. ευρώ και να επιταχυνθεί από του χρόνου. Αυτό θα γίνει μέσω του περιορισμού των εκδόσεων εντόκων καθώς και μέσω της αντικατάστασης εντόκων με ομόλογα, με τον ΟΔΔΗΧ να προχωρεί έτσι από το επόμενο έτος σε εκδόσεις ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετίας).

Στον σχεδιασμό του οργανισμού είναι το 2020 να αντληθούν από τις αγορές, μέσω εκδόσεων ομολόγων, έως και 5 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογο ποσό (5 δισ. ευρώ) σκοπεύουν ότι μπορεί να αντληθεί το 2021. Για το 2022 ο τρέχων σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 9 δισ. ευρώ από τις αγορές. Αν και αυτές οι κινήσεις θα αυξήσουν κατά 20 δισ. ευρώ τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία και στα 50 δισ. ευρώ συνολικά, από 30 δισ. ευρώ σήμερα, ωστόσο η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει θετικά για την καμπύλη αποδόσεων και θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά. Σε πρόσφατη έκθεσή της άλλωστε και η HSBC είχε επισημαίνει πως η μείωση των εκδόσεων των ελληνικών εντόκων γραμματίων, των οποίων ο όγκος διαμορφώνεται πλέον περίπου στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, πρέπει μπει στο «τραπέζι» των ελληνικών αρχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή