ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 6.500 ευρώ τον μήνα το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για μισθωτούς

stis-6-500-eyro-ton-mina-to-anotato-asfalisteo-eisodima-gia-misthotoys-2332365

Στις 6.500 ευρώ τον μήνα ορίζεται το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα η ανώτατη εισφορά για την κύρια σύνταξη να ανέρχεται πλέον σε 866,45 ευρώ για τον εργοδότη και 433,55 ευρώ για τον εργαζόμενο. Αυτό ορίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2019 και αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα, η σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα λογιστήρια επιχειρήσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες φοροτεχνικών, υπήρξαν περιπτώσεις που στις ίδιες επιχειρήσεις, κάποιες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) υποβλήθηκαν με το παλαιό όριο. Στη συνέχεια, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε αλλαγή του πλαφόν χωρίς εγκύκλιο, και οι υπόλοιπες ΑΠΔ υποβλήθηκαν με βάση το νέο όριο.

Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, το νέο ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα καθορίζεται με βάση την υπουργική απόφαση για τον νέο νόμιμο κατώτατο μισθό και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση. Αναλυτικά, για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίστηκε στα 650 ευρώ μεικτά και για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίστηκε σε 29,04 ευρώ μεικτά. Ο νέος αυτός νόμιμος κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο ισχύουν από 1/2/2019 για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση. Συνεπώς, δεν υφίσταται πλέον διάκριση στον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού, σε άνω ή κάτω των 25 ετών. Ως εκ τούτου, από 1/2/2019, όπου στην κείμενη νομοθεσία για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών λαμβανόταν υπόψη ο βασικός μισθός μισθωτού άνω ή κάτω των 25 ετών, λαμβάνεται πλέον υπόψη ο βασικός μισθός μισθωτού.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών  συνίσταται πλέον στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού, ήτοι στα 6.500 ευρώ. Αντίστοιχα, η ανώτατη μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 866,45 ευρώ (13,33% x 6.500 ευρώ) για τον εργοδότη και σε 433,55 (6,67% x 6.500 ευρώ) για τον μισθωτό. Προσοχή. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά την εισφορά ασφαλισμένου.