Καπνά και φάρμακα «σπρώχνουν» την ελληνική μεταποίηση

Καπνά και φάρμακα «σπρώχνουν» την ελληνική μεταποίηση

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προϊόντα καπνού, φάρμακα και μηχανολογικός εξοπλισμός ήταν οι τρεις κλάδοι που έδωσαν ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή τον φετινό Ιούνιο. Αν και σε σχέση με πέρυσι η μεταβολή του δείκτη ήταν οριακή, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο, είναι η υψηλότερη που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,2%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, παρουσίασε αύξηση 1,3%.

Στην αύξηση του δείκτη κατά 0,3% σε ετήσια βάση συνέβαλε η αύξηση κατά 1% του δείκτη μεταποίησης, αύξηση που προήλθε από την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής στους επιμέρους κλάδους: παραγωγής προϊόντων καπνού (40,3%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (11,9%), κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (34,8%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (18,6%). Από την άλλη, ανασχετικά λειτούργησε η μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 0,6%, η μείωση κατά 0,4% του δείκτη ορυχείων – λατομείων και η κάμψη κατά 2,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε επίπεδο εξαμήνου, οι κλάδοι που σημειώνουν τις υψηλότερες επιδόσεις είναι επίσης αυτός της παραγωγής προϊόντων καπνού (αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 37,3%), της παραγωγής φαρμάκων (25,8%) και κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (30,2%). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή