Ξεμπλοκάρει η καταβολή του επιδόματος παιδιού στους στρατιωτικούς

Ξεμπλοκάρει η καταβολή του επιδόματος παιδιού στους στρατιωτικούς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) μετά τη διαβεβαίωση του ΟΠΕΚΑ ότι εξαιρούνται τα αναδρομικά που έλαβαν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, κατά τον έλεγχο των  εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21. Στρατιωτικοί δικαιούχοι του επιδόματος που τυχόν δεν έχουν λάβει το δικαιούμενο ποσό θα πρέπει να ελέγξουν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, αν τα σχετικά εφάπαξ ποσά καταχωρίστηκαν ορθά στα προβλεπόμενα ποσά των ηλεκτρονικών αρχείων που στάλθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αναλυτικά, το θέμα προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι πολύ μεγάλη μερίδα στρατιωτικών αποκλείστηκε από σχετικές κοινωνικές πρόνοιες του νόμου απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι το επίδομα τέκνων, εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματός τους για το 2018. Βέβαια, το εισόδημα αυξήθηκε γιατί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβλήθηκε εφάπαξ χρηματικό ποσό προς συμμόρφωση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές τους.

Για το θέμα υπήρξε ειδική διάταξη που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 Μαΐου 2019 και ορίζει ρητώς ότι, για την καταβολή πάσης φύσεως κοινωνικών επιδομάτων, παροχών ή οικονομικών ενισχύσεων και την εφαρμογή λοιπών προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής ή προνοιακής πολιτικής από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των άρθρων 10 έως 15 του ν. 4575/2018  δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, εφόσον το ύψος του αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση ή την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΕΝΣ, αρχικά ο ΟΠΕΚΑ δεν προέβη στις κατά αρμοδιότητά του απαραίτητες ενέργειες-προσαρμογές, με αποτέλεσμα πολλοί «δικαιούχοι» στρατιωτικοί να μην εισπράξουν το επίδομα παιδιού Α21 ή να εισπράττουν μικρότερα ποσά, διότι εξακολουθεί να τους καταλογίζεται το ποσό των αναδρομικών ως εισόδημα για το έτος 2018.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών απέστειλε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και στον ΟΠΕΚΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Με πρόσφατο έγγραφό του ο υποδιοικητής του ΟΠΕΚΑ Θ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε προς την ομοσπονδία ότι ο οργανισμός έχει πλέον ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από πολίτες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα παρέχοντας κατάλληλες οδηγίες, έτσι ώστε να εξαιρούνται τα εισοδήματα των δικαιούχων που προέρχονται από αναδρομική επιστροφή δικαιούμενων ποσών  κατά τον υπολογισμό του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος.

Οσοι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει το δικαιούμενο ποσό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τους, ώστε να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο καταχωρίστηκαν τα συγκεκριμένα ποσά στην ΑΑΔΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή