Βασική προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας, λέει ο κ. Σταϊκούρας

Βασική προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας, λέει ο κ. Σταϊκούρας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βασική προτεραιότητα» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Προγραμματίζουμε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τετραετίας και θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Η αναμόρφωση, λένε οι Financial Times, θα επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη μείωση του ΦΠΑ και στην κατάργηση έκτακτων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα (ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος). «Βασικός στόχος είναι να πετύχουμε βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και αρκετών εμβληματικών ξένων επενδύσεων. «Προχωρούμε στην ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας… Θα εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «συμφωνήσαμε με την Ε.Ε. να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στους βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όταν υλοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και όταν περιλαμβάνουμε και μια λογική επιστροφής στην κοινωνία».

Οι FT θυμίζουν, ακόμα, τα δύο πρώτα νομοθετήματα του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών στην εφορία.

Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο για φέτος». Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται, μάλιστα, σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 2% το 2019, δεδομένης της σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα. Οι FT σημειώνουν, τέλος, ότι τον Σεπτέμβριο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls αλλά και τη συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, προς το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή