Στην τελική ευθεία η νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Στην τελική ευθεία η νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έτσι ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να είναι στον αέρα η βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία. Αυτά που φαντάζουν εύκολα και λογικά για τους φορολογουμένους απαιτούν πολύ χρόνο για τους «πληροφορικάριους» της ΑΑΔΕ, αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης.

Απώτερος στόχος, όπως τονίζουν, είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι και να μη χρειαστεί να μεταβούν στις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Ουσιαστικά, αυτά που επιχειρούν να φέρουν εις πέρας οι υπάλληλοι στην ΑΑΔΕ είναι η μετάπτωση από την παλαιά ρύθμιση οφειλών, που είχε τεθεί σε εφαρμογή από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη νέα ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή πριν από ένα μήνα.

Συγκεκριμένα, πρέπει να αλλάξουν την εφαρμογή που προβλέπει ως ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ, από 30 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη ρύθμιση, τη μείωση του επιτοκίου και κυρίως τις νέες και πολλές αλλαγές για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών σε 120 δόσεις (περίπου 230.000) θα πρέπει με το που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την ΑΑΔΕ να προχωρήσουν στα εξής βήματα:

1. Οσοι επιθυμούν να καταβάλουν την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ηλεκτρονικά στον ιστότοπο aade.gr.

2. Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% θα γίνει αυτόματα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, οι ενταγμένοι στη ρύθμιση δεν θα χρειαστεί να κάνουν απολύτως τίποτα.

3. Νέα αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν και όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να αποπληρώσουν νωρίτερα το χρέος τους προς την εφορία, γλιτώνοντας ταυτόχρονα μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων.

4. Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει, εφόσον επιθυμούν να τύχουν των βελτιωμένων ευεργετικών διατάξεων, να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στη φορολογική διοίκηση ηλεκτρονικά και να επιλέξουν τις δόσεις που επιθυμούν και το ποσό που θα καταβάλλουν. Υπενθυμίζεται ότι όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους:

• Εφάπαξ, κερδίζουν πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.

• Σε 2 έως 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

• Σε 5 έως 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

• Σε 13 έως 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

• Σε 25 έως 36 δόσεις, έκπτωση 75%.

Οσοι αποφασίσουν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση, που θα φθάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Οσοι, δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις μειώνονται μόλις κατά 10%.

Ποιες βελτιώσεις έγιναν και ποια χρέη ρυθμίζονται

Στην τελική ευθεία η νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία-1

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Η βελτιωμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προβλέπει:

• Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, η οποία μειώνεται από 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

• Μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5%. Η μείωση ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

• «Παγώνουν» κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα. Σε όσους είναι ήδη δεσμευμένοι οι λογαριασμοί, θα «ξεμπλοκάρουν».

• Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων έως και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

• Οσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

• Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωριστεί στα βιβλία της φορολογικής διοίκησης (ΔΟΥ / ελεγκτικά κέντρα / τελωνεία) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

• Εάν εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης δεν καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης, τότε ο οφειλέτης δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση και να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης.

• Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, γενικά, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν χάνεται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από την αρμόδια εφορία για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε εργάσιμων ημερών.

• Οταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή