Scope Ratings: Η Ελλάδα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Scope Ratings: Η Ελλάδα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ισορροπία μεταξύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης και σωστά η κυβέρνηση ζητεί χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει η Scope Ratings.

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα έχει σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερο αποτέλεσμα στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε σχέση με τα πολύ υψηλά πλεονάσματα.

Μια υψηλότερη ανάπτυξη κατά 1% τα επόμενα 6 χρόνια θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 11% του ΑΕΠ έως το 2024 σε σύγκριση με το αποτέλεσμα στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ. Αντίθετα, μια αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% την εξεταζόμενη περίοδο οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά μόλις 6% του ΑΕΠ, εκτιμά η Scope Ratings.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών και της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιακόμπ Σουβάλσκι, επικεφαλής αναλυτής της Scope για την Ελλάδα. «Ωστόσο, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις –το χαμηλό επίπεδο των οποίων εξηγεί εν μέρει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα–, και πολιτικών αντιμετώπισης των κοινωνικών πιέσεων μπορεί να απαιτήσει την επανεξέταση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση».

«Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, αλλά η ανησυχία μας έγκειται στο ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικά υψηλά για πολύ καιρό, μπορεί να αποτρέψουν τις δαπάνες που χρειάζονται για να καλύψουν το διαρκές επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας, με τον κίνδυνο εξάντλησης της φορολογικής ικανότητας της χώρας. Αυτό θα λειτουργούσε τελικά ενάντια στην ανάπτυξη και, μακροπρόθεσμα, στη βιωσιμότητα του χρέους», πρόσθεσε.

Η Scope εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Οπως σημειώνει ο οίκος, προς το παρόν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Για το 2019 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%, παραμένοντας ισχυρή το 2020-2024, προσθέτει. Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope είναι στις 18 Οκτωβρίου.

Τι «βλέπει» η Citi

Πιθανή «βλέπει» η Citi μια αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s σήμερα. «Η Moody’s θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την Παρασκευή και μια αναβάθμιση του outlook δεν μπορεί να αποκλειστεί», αναφέρει η τράπεζα. «Δεν περιμένουμε κάποια μεταβολή στη βαθμίδα αξιολόγησης, ωστόσο θεωρούμε πολύ πιθανή μια αλλαγή στο outlook», σημειώνει και καταλήγει πως οι πιθανότητες αναβάθμισης αυξάνονται μεσοπρόθεσμα. Η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στο B1, με σταθερό το outlook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή