Θετικό και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για το Ελληνικό

Θετικό και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για το Ελληνικό

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πράσινο φως για την αλλαγή της υπουργικής απόφασης σχετικά με το Ελληνικό έδωσε χθες και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Η συνεδρίαση αφορούσε τα κτίρια που βρίσκονται εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και τους περιορισμούς που υφίστανται για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς έχουν χαρακτηριστεί «νεότερα μνημεία». Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα κατατίθενται οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία και στις περιοχές προστασίας τους.

Μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις από το ΚΑΣ την Τετάρτη και χθες από το ΚΣΝΜ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως «η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη, γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο (σ.σ. σήμερα) τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης υπουργικής απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα».

Στη δήλωσή της η κ. Μενδώνη αναφέρει πως «η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στον δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα. Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για τη συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο– έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών», καταλήγει η Λίνα Μενδώνη.

Εντός του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της πολιτείας όλες οι διαδικασίες, ώστε να μπορούν να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «καλή» τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, τονίζοντας και τη σημασία της συνεδρίασης του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που θα αποφασίσει την τύχη των αεροπλάνων της Ολυμπιακής που βρίσκονται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Οπως ανέφερε, θα είναι αποτρεπτικό για την επένδυση εάν αποφασιστεί ότι τα αεροσκάφη δεν μπορούν καν να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονται, καθώς καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και σε καίριο σημείο της έκτασης.

Το ύψος των κτιρίων

Απαντώντας στις επικρίσεις για τον αριθμό και το ύψος των κτιρίων που θα ανεγερθούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, ο υπουργός σημείωσε πως «δεν έχει αλλάξει καμία συμφωνία για το Ελληνικό, ισχύει το master plan που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει προστεθεί από τη νέα κυβέρνηση ούτε μία νέα μετόπη». Σημείωσε ακόμη πως «για κάθε μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο, που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Δραγασάκη».

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για το καζίνο, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «είναι σημαντικός, διότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι όμως καθοριστικός για το αν θα γίνει η επένδυση, καθώς υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η επένδυση του Ελληνικού, λόγω του μεγέθους της, αποτελεί δείγμα και μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για το κατά πόσον «η Ελλάδα μπορεί», λέγοντας ότι, στις επαφές του με τους εκπροσώπους των δανειστών, εκείνοι του έθεσαν το ζήτημα της εν λόγω επένδυσης ως «κλειδί» για την αξιοπιστία της χώρας σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. «Εάν ξεκινήσει το Ελληνικό, θα έρθουν και πολλές άλλες επενδύσεις», είπε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι μέσα στο 2019 θα έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και για την επένδυση στην Κασσιόπη, όπως και για εκείνη στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή