Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο, υψηλά κέρδη για τις τράπεζες

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο, υψηλά κέρδη για τις τράπεζες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μία «επεισοδιακή» συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε με σημαντική πτώση για τον Γενικό Δείκτη και ισχυρή διόρθωση των τραπεζικών μετοχών, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα και να κλείσει με μικρές απώλειες κοντά στις 830 μονάδες. Η ημέρα ξεκίνησε με «βουτιά» του Χ.Α. κατά 1,9%, η οποία έφτασε στη συνέχεια έως και το -2,1%, με τις τράπεζες να σημειώνουν μίνι sell-off της τάξεως του 5,42%, λαμβάνοντας «σήμα» από τις τάσεις που επικρατούσαν στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια, το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών δεικτών και τα θετικά σημάδια από τα futures της Γουόλ Στριτ, μετά και τη στροφή Τραμπ, του οποίου οι δηλώσεις έδειξαν ότι είναι πιθανή η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, λειτούργησαν θετικά για την ελληνική αγορά περιορίζοντας τις απώλειες. Αυτές μειώθηκαν ακόμη πιο έντονα μετά και τη θετική αντίδραση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πλήρη άρση όλων των capital controls που είχαν απομείνει.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 828,95 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 814,30 μονάδων, στο -2,09%, και 830,79 μονάδων, στο -0,11%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, στα 41,37 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 2.030,73 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά αρνητικός (-0,07%) στις 1.338,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,56% στις 701,61 μονάδες, από τις 653,41 μονάδες που είχε βρεθεί εντός της συνεδρίασης. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 2,19% στα 2,8 ευρώ, από τα 2,59 ευρώ που είχε βρεθεί στο χαμηλό ημέρας, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με άνοδο 1,58% στα 2,32 ευρώ, από τα 2,1640 ευρώ που έφτασε ενδοσυνεδριακά, η Alpha Bank είχε άνοδο 1,56% στο 1,5 ευρώ, από το 1,38 ευρώ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, και η Eurobank σημείωσε κέρδη 1,259% στο 0,7065 ευρώ, από το 0,6630 ευρώ που άγγιξε νωρίτερα.

Οπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, το μεγαλύτερο πτωτικό ρίσκο προέρχεται από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και την επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα όταν ήδη υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης. Ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να βρει στηρίγματα σε θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Η εβδομάδα περιλαμβάνει αποτελέσματα των Motor Oil, ΕΛΠΕ και τραπεζών που, λόγω βαρύτητας στον δείκτη, ενδέχεται να επηρεάσουν. Ενδιάμεσο σημείο στήριξης οι 820 μονάδες, αλλά το κρίσιμο επίπεδο είναι φυσικά ο τοπικός πυθμένας της περιοχής των 800-790 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή