Οι οίκοι αξιολόγησης χαιρετίζουν την κίνηση

Οι οίκοι αξιολόγησης χαιρετίζουν την κίνηση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ καλά νέα χαρακτηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίων στην Ελλάδα, και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι ανέμενε η αγορά, καθώς αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και περαιτέρω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και των ελληνικών τραπεζών.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής της S&P για την Ελλάδα Μάρκο Μίρσνικ, το τέλος των capital controls είναι σαφώς πολύ καλό νέο για τις προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Και αυτό διότι θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί παράγοντες στη χώρα και επιβεβαιώνει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, σηματοδοτεί και την εμπιστοσύνη της αγοράς στις οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Οπως τονίζει ο κ. Μίρσνικ, κατά τη διάρκεια του 2015 σημειώθηκε πτώση 40 δισ. ευρώ στις καταθέσεις, γεγονός που επιδείνωσε την ήδη απότομη μείωση που σημείωναν η οικονομική δραστηριότητα και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Σήμερα οι καταθέσεις εξακολουθούν να παραμένουν περίπου στο 85% των επιπέδων που είχαν στα τέλη του 2014. Εκτός από την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίων, θετικά για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της S&P, θα λειτουργήσει και η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση των λειτουργιών τους και τον καθαρισμό των δανειακών τους βιβλίων. «Αυτό θα αποτελέσει σημαντικά θετικό παράγοντα όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή μας για την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Μίρσνικ στην «Κ».

Σύμφωνα και με τη Fitch, η άρση όλων των ελέγχων κεφαλαίου είναι θετική για τις τράπεζες, καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον πιθανότατα θα βελτιωθεί, όπως σημειώνει στην «Κ» η Κριστίνα Τορέγια, επικεφαλής τραπεζικής ανάλυσης του οίκου. Το συνολικό οικονομικό προφίλ των τραπεζών παραμένει ευαίσθητο στο ευμετάβλητο περιβάλλον της χώρας. Ετσι, οποιαδήποτε βελτίωση σε αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη χαμηλή ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και να βελτιώσουν περαιτέρω τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, τα προφίλ παραμένουν ευαίσθητα στην εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, τονίζει η κ. Τορέγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή