Την Παρασκευή «κλειδώνουν» οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Την Παρασκευή «κλειδώνουν» οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετωδώς δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες τα επιτελεία του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για να επιλύσουν τη δύσκολη άσκηση ενίσχυσης των εσόδων της Επιχείρησης χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι αποφάσεις για τα τιμολόγια θα ληφθούν σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που ορίστηκε για την προσεχή Παρασκευή 30 Αυγούστου, έτσι ώστε να τεθούν σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου και να ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατόν οι χρηματορροές της εταιρείας. Παράλληλα με την άσκηση των τιμολογίων, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί τόσο το μέτρο της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο μαζί με τη μείωση 6% του ΕΦΚ θα αντισταθμίσει τις αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, αλλά και το μέτρο της ανάκτησης των δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας του 2011. Σε ό,τι αφορά τη σωρευτική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ και το οποίο υπολογίζεται περί τα 180-200 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Η τροπολογία θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και τον επιμερισμό της ανά κατηγορία καταναλωτών με βάση τα προβλεπόμενα στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Η ανάκτηση των ΥΚΩ 2011 θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του 2020, δεδομένου ότι στον τρέχοντα προϋπολογισμό δεν έχει εγγραφεί σχετικό κονδύλι.

Το πώς θα ενισχυθούν τα έσοδα της ΔΕΗ ώστε να καλυφθεί το χρηματοοικονομικό κενό των 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, όπως έχει δεσμευθεί δημοσίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη νέα διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση.

Ο χρόνος μάλιστα πιέζει ασφυκτικά, καθώς στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα αποτελέσματα εξαμήνου και θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της εταιρείας κατά 800 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση ώστε να αποτυπωθεί σε αυτή η αναστροφή των αρνητικών προοπτικών της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου, η οποία έθετε θέμα βιωσιμότητας της εταιρείας.

Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Οι όποιες αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιστικές χρεώσεις. Η καθιέρωση ρήτρας CO2 είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουν τα αρμόδια επιτελεία υπουργείου και ΔΕΗ, ενώ φόρμουλα αναζητείται και για τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας ώστε να περιοριστεί το κόστος των 200 εκατ. ετησίως με το οποίο επιβαρύνεται η Επιχείρηση σε ετήσια βάση μετά τον περιορισμό της από το 15% στο 10%. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται πρακτικές που ακολουθούν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Η φόρμουλα θα πρέπει να «κλειδώσει» το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, οπότε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ θα πάρουν στα χέρια τους τα θέματα ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή