Στα υψηλά δωδεκαετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Στα υψηλά δωδεκαετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή άνοδο σημειώνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ενώ βελτιώνονται οι προσδοκίες σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με το δελτίο ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε έντονα ανοδική πορεία τον Ιούλιο, στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008. Σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς ανεξαιρέτως, δηλαδή στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες και τις κατασκευές, σημειώνεται σημαντική βελτίωση των προσδοκιών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο περίπου των τελευταίων 12 ετών. Οπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, οπότε σε έναν βαθμό αναμενόταν ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων θα ήταν θετική, καθώς αυτό συμβαίνει συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.

Οσον αφορά τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, αυτός βελτιώθηκε οριακά τον Ιούλιο, στις 104,4 μονάδες (από 104,2), επίπεδο ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,9 μονάδες). Σημειώνεται ότι η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην τόνωση της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα, οπότε, σε έναν βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας έχει ενσωματωθεί και η επίδραση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπως οι φοροελαφρύνσεις, η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία κ.ά.  Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στο δελτίο του ΙΟΒΕ, η ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων –εξέλιξη που επιφέρει και μείωση του κόστους δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων– αλλά και η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αντανακλούν μια έντονα αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον βιομηχανικό κλάδο. Τέλος, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά για άλλο ένα έτος αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 ανήλθαν στα 6,1 δισ. ευρώ, με άνοδο που ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή