Ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω άρσης capital controls και Ιταλίας

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω άρσης capital controls και Ιταλίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ράλι σημείωσαν χθες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις όλων των διαρκειών να σημειώνουν βουτιά σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λαμβάνοντας ώθηση από το ευνοϊκό κλίμα και την αύξηση της διάθεσης ρίσκου των επενδυτών μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς και από το σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα που έκανε η Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση για πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίων.

Οπως σχολιάζουν αναλυτές στην «Κ», το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, λόγω και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, το τέλος των capital controls πρόκειται να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Το κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, και ειδικά αυτών της ευρωπεριφέρειας, ήταν ιδιαίτερα θετικό χθες λόγω των προσδοκιών για σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν πτώση σχεδόν 15% σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας και διαμορφώθηκαν σε χαμηλά τριών ετών και στο 1,125%, πυροδοτώντας ένα έντονο ράλι σε όλα τα ομόλογα της περιφέρειας. Η απόδοση των ιρλανδικών 10ετών ομολόγων σημείωσε πτώση άνω του 80% σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στο -0,072%, ενώ βουτιά της τάξεως του 33% σημείωσε η απόδοση στα πορτογαλικά 10ετή ομόλογα και στο 0,114%.

Στον «χορό» του ράλι μπήκαν και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται για πρώτη φορά κάτω από το 1,9% και στο 1,826%, με πτώση άνω του 7% σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας ή κατά 13 μονάδες βάσης. Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, στο 1,082% με πτώση 7,8%, ενώ στο 1,56% κινήθηκε η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου με πτώση κατά 9 μ.β.

Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6% και το 7ετές είχε απόδοση 1,9% κατά την έκδοσή του τον Ιούλιο. Από τα επίπεδα των εκδόσεών τους, η απόδοση στο 10ετές έχει «βυθιστεί» κατά 53%, στο 5ετές κατά 73% και στο 7ετές κατά 18%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βελτίωσης να σημειώνεται μετά τις ευρωεκλογές και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Η Capital Economics εκτιμά πως η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες. «Το χθεσινό ράλι οφείλεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, καθώς και λόγω του αντίκτυπου από την πτώση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων», όπως σημειώνει στην «Κ» η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics.

Οπως επισημαίνει, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το επόμενο διάστημα, καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, και αυτό θα πιέσει προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Αν και η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στο QE λόγω του ότι δεν κατέχει «επενδυτική βαθμίδα», ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Ντεμπόνο, αναμένεται να επωφεληθεί από τις τάσεις που θα επικρατούν στις αγορές. «Αν και υπάρχει πιθανότητα μικρής ανόδου στις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εάν υπάρξουν εντάσεις με τους πιστωτές τον Οκτώβριο σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020, ωστόσο η εκτίμησή μας είναι πως έως τα τέλη του έτους θα βρεθούν στο 1,75%», υπογραμμίζει η οικονομολόγος της Capital Economics.

Αναβαθμίσεις

Σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα θα προσφέρουν και οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες και αναμένονται ευρέως από την αγορά. Οπως σημειώνει η Citigroup, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για άρση των capital controls θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις επόμενες αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή