Εύσημα Moody’s για τα μέτρα της κυβέρνησης

Εύσημα Moody’s για τα μέτρα της κυβέρνησης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αξιολογεί η Moody’s την οικονομική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά την ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση στο μέτωπο της εφαρμογής φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτικών, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της βελτίωσης του κλίματος, της μείωσης των φόρων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Οπως επισημαίνει, αυτές οι πολιτικές είναι κρίσιμες, καθώς η έλλειψη επενδύσεων ήταν έως τώρα το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Μειώσεις φόρων

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ σχεδιάζει τη μείωση των εταιρικών φόρων στο 24% από 28% το 2020 και στο 20% το 2021. Επίσης προχώρησε στην πλήρη άρση των capital controls, προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ενώ εφάρμοσε μέτρα που διευκολύνουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η Moody’s, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευθεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022. Αν και ακόμα μένει να φανεί εάν οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, ωστόσο ο οίκος εκτιμά πως θα είναι θετικοί σε μια αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής προς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις. Οπως τονίζει, προϋπόθεση για οποιαδήποτε προθυμία εκ μέρους των πιστωτών να εξετάσουν την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων θα είναι η θετική τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας πως η τρίτη αξιολόγηση είχε αρκετούς αστερίσκους κυρίως σε ό,τι αφορά τη σημαντική επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την αναστροφή κάποιων που είχαν συμφωνηθεί. Για τη Moody’s είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των καλών σχέσεων με τους πιστωτές.

Ο οίκος παράλληλα «εξηγεί» την αξιολόγηση που δίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας πως οι σταθερές προοπτικές ισορροπούν τον σχετικά χαμηλό κίνδυνο αναστροφής της δημοσιονομικής πολιτικής, με τις προοπτικές για μέτρια ανάπτυξη και την ανάγκη θεσμικών βελτιώσεων στη δημόσια διοίκηση. Οπως επισημαίνει, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνει στην κατηγορία «Β» τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κατηγορία «Β» περιλαμβάνει την «επενδυτική βαθμίδα» στα υψηλότερα σκαλοπάτια της (δηλαδή BBB-, BBB, BBB+).

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τονίζει, θα παραμείνουν χαμηλές εάν δεν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις και προσθέτει πως ενώ οι νέες προτάσεις για τη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών είναι υποσχόμενες, χρειάζονται περαιτέρω λεπτομερή εργασία για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Επιπλέον, σημειώνει η Moody’s, ενώ η Ελλάδα κατόρθωσε να εφαρμόσει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αυτές που εστιάζουν σε θεσμικές αλλαγές και αλλαγές «νοοτροπίας» (π.χ. κουλτούρα πληρωμών) θα απαιτήσουν χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα.

Η αναβάθμιση

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τα θεσμικά όργανα και οδήγησαν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα δημοσιονομικά. Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Οι ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση. Αντίθετα, πιέσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις ή υπάρξουν εντάσεις με τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή