«Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μείωσης των πλεονασμάτων»

«Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μείωσης των πλεονασμάτων»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblat, ενόψει της επίσκεψής του σήμερα στο Βερολίνο, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός στις διατυπώσεις του στη δισέλιδη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα. Δεν ανέβασε τους τόνους σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, παρότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωσή του και συντονίστηκε με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, που απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση. Ειδικότερα, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και το κατά πόσον η κυβέρνηση θα τηρήσει στον προϋπολογισμό του 2020 τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Αυτή η κυβέρνηση αποδέχεται τις υποχρεώσεις που έχει συνάψει η χώρα μας με τους εταίρους και χρηματοδότες της». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Είμαστε σε συζητήσεις γι’ αυτούς τους πιο ρεαλιστικούς στόχους», σημείωσε, χωρίς να εξειδικεύσει το επίπεδο των συζητήσεων, ενώ διαβεβαίωσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αξιοπιστία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην παρούσα φάση».

Με άλλα λόγια, ο κ. Σταϊκούρας διαμήνυσε ότι πρώτα θα χτίσει η κυβέρνηση την αξιοπιστία της, με τα μέτρα πολιτικής της, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος, και μετά θα επιδιώξει τη μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την έμμεση μείωση του στόχου ακόμη και από το 2020, μέσω της αναγνώρισης των SMPs  και ANFAs ως εσόδων του προϋπολογισμού. Τα SMPs και ANFAs, επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ και συνεπώς θα ενισχύσουν τα έσοδα περίπου κατά 0,6% του ΑΕΠ.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης, μέσω της εφαρμογής ενός συνεκτικού και εξωστρεφούς οικονομικού σχεδίου, είναι να οικοδομήσει, βήμα προς βήμα, όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αμοιβαία επωφελή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο στόχος των σημερινών συναντήσεων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον κ. Σολτς είναι «να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μας» και να αναζητηθούν κοινές λύσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Στο θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει τον στόχο για επιτάχυνσή της με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνονται η φορολογική μεταρρύθμιση, μια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, βιώσιμα κρατικά έσοδα και ένας υγιής τραπεζικός τομέας. Μίλησε ακόμη για την προώθηση  ιδιωτικοποιήσεων, κρατικών επενδύσεων σε υποδομές και στήριξη της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Για την άρση των capital controls, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «εξαλείφουμε έναν παράγοντα αβεβαιότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές και απλές λύσεις» για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της την κρίση, ενώ αναγνώρισε πως το διεθνές περιβάλλον είναι αβέβαιο και ο κίνδυνος ύφεσης υπαρκτός, ενώ οι πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πιθανής ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή