ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: επιστολές σε 35.000 δανειολήπτες για διάσωση α΄κατοικίας

eurobank-epistoles-se-35-000-daneioliptes-gia-diasosi-a-katoikias-2334876

Δυναμικό «παρών» στην προσπάθεια αξιοποίησης του νόμου για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας δίνει η Eurobank, απευθύνοντας πρόσκληση σε 35.000 πελάτες της που έχουν τα κριτήρια υπαγωγής στον νόμο. Οπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, «τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος. Ηδη με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκαινιάσαμε στις αρχές Ιουλίου ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πελατών μας μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων και τώρα θα γίνει και η ενημέρωση όλων όσοι μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους».

Ο νόμος 4605 για την προστασία πρώτης κατοικίας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα υλοποίησης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται αιτήσεις δανειοληπτών, στους δύο μήνες λειτουργίας της, αριθμεί περισσότερους από 76.000 χρήστες, ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης 16.200 δανειολήπτες. Από τις υπό επεξεργασία αιτήσεις –και παρά τη θερινή περίοδο– 26 έχουν ολοκληρωθεί και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες έδωσαν τις δύο πρώτες προτάσεις ρύθμισης.

Ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για την επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή των αιτήσεων όσο και την πρόοδο των ρυθμίσεων. Ο κ. Καλαντώνης εκτιμά ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί σημαντικά από τον Σεπτέμβριο και διαβεβαιώνει ότι η Eurobank θα ανταποκριθεί στο 100% των αιτήσεων που θα δεχθεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Επιπλέον, η βελτίωση όσον αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας, όπως η απόφαση άρσης της υποχρέωσης προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημειώνει ότι «ο νόμος για την επιδότηση της δόσης είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν πραγματικά μια οριστική λύση για το δάνειό τους. Για πρώτη φορά, παράλληλα με την άφεση χρέους που θα παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, το κράτος θα επιδοτήσει μέρος της μηνιαίας δόσης, ώστε να είναι πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα η αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου. Το συμφέρον τους είναι να κινήσουν αμέσως τη διαδικασία, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση μέχρι τέλος του έτους που λήγει η ισχύς του νόμου. Θα είναι κρίμα για όσους μπορούν να ενταχθούν στον νόμο για την επιδότηση δόσης να αμελήσουν και να χάσουν αυτή την ευκαιρία», καταλήγει ο κ. Καλαντώνης.