Ποινικές διώξεις σε 40 άτομα για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς

Ποινικές διώξεις σε 40 άτομα για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινικές διώξεις για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, σε ό,τι αφορά παραβάσεις των capital controls, πωλήσεις δανείων και δανειοδοτήσεις στελεχών της, άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Οι διώξεις αφορούν περί τα 40 άτομα, τραπεζικά στελέχη και εκπροσώπους εταιρειών, για αδικήματα όπως η απιστία και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Η προκαταρκτική εξέταση σχετίζεται με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο 2014-2016.

Στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφονταν πωλήσεις ναυτιλιακών και στεγαστικών δανείων –πολλά εξ αυτών εξυπηρετούμενα– ύψους 1,04 δισ. ευρώ, κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, χορηγήσεις δανείων 400 εκατ. ευρώ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, αλλά και παραβίαση των capital controls, μέσω των οποίων 127 εκατ. ευρώ εξήχθησαν χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης, οι ελεγκτές της ΤτΕ είχαν εντοπίσει την πώληση δανείων 32 εκατ. ευρώ, στελεχών της Πειραιώς. Επρόκειτο για μετοχοδάνεια που είχαν λάβει από την ίδια την Πειραιώς ή από άλλες τράπεζες στις οποίες εργάζονταν κατά το παρελθόν και μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς όταν προσλήφθηκαν σε αυτή. Τα δάνεια πουλήθηκαν σε κυπριακή εταιρεία, στην ονομαστική τιμή τους, δηλαδή η Πειραιώς δεν έχασε. Ωστόσο, πριν από την πώληση των δανείων στην κυπριακή εταιρεία, η υποθήκη των στεγαστικών άλλαξε. Αποδεσμεύτηκαν τα ακίνητα και δόθηκαν ως εγγύηση από τους δανειολήπτες μετοχές που είχαν αποκτήσει μέσω προγραμμάτων stock options. Οταν οι ελεγκτές της ΤτΕ εντόπισαν την πώληση, οι υποθήκες των ακινήτων επανήλθαν.

Η άσκηση ποινικής δίωξης προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, που υποστηρίζουν πως από τη θέση σε ισχύ του νέου ποινικού κώδικα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τράπεζες. Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές επισήμαιναν πως οι αρμοδιότητες αυτές επανήλθαν από τις 8 Αυγούστου και έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή