Κόκκινα δάνεια 1,9 δισ. βγάζει προς πώληση η Εθνική

Κόκκινα δάνεια 1,9 δισ. βγάζει προς πώληση η Εθνική

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα νέα πακέτα κόκκινων δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ πρόκειται να μεταβιβάσει εντός του 2019 η Εθνική Tράπεζα, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs, που έχει αναλάβει η διοίκησή της έναντι του SSM.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου οι πωλήσεις αφορούν ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο ύψους 300 εκατ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο καταγγελμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων με εγγυήσεις σε ακίνητα στη Ρουμανία ύψους 200 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο με εξασφαλισμένα επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στην Κύπρο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχής μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Παύλο Μυλωνά, θέτει τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου μέσα στο 2019, ενώ θετικά είναι και τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την εξυγίανση της τράπεζας και την επάνοδό της στην κερδοφορία.

Συγκεκριμένα η οργανική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση και κατά 51% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, που ενισχύθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση στα 718 εκατ. ευρώ και ενσωματώνοντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των εκταμιεύσεων δανείων, καθώς και την περιστολή των λειτουργικών εξόδων κατά 7%. Τα ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 151 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν περαιτέρω τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της τράπεζας για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, οδηγώντας τη λειτουργική κερδοφορία στα 258 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018.

Τα κέρδη μετά από φόρους του εξαμήνου ενσωματώνουν το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση της συμμετοχής της τράπεζας στην Πανγαία και διαμορφώθηκαν στα 233 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής εμφανίστηκε αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την έκβαση του θέματος του ΛΕΠΕΤΕ, καθώς, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, η τράπεζα βρίσκεται σε συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αναθεωρηθεί ο προηγούμενος νόμος και να διαμορφωθεί πιο δίκαιη λύση στο θέμα του λογαριασμού επικούρησης των συνταξιούχων της ΕΤΕ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει κεφαλαιακό κόστος για την τράπεζα. Σημαντικό κεφαλαιακό όφελος αναμένεται και από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη μετά από φόρους του α΄ εξαμήνου, καθώς και το όφελος των συμφωνηθέντων αποεπενδύσεων, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 16% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, (συμπεριλαμβάνοντας την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II) ανέρχεται σε 17%.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στα 41,6 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 6% σε ετήσια βάση και, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, καθώς η χώρα προχωρά προς την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η τράπεζα έχει ανακτήσει περίπου το 60% των εκροών καταθέσεων της περιόδου πριν από την επιβολή των capital controls. Οι εκταμιεύσεις δανείων προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2019 από 600 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή