Σε 8 μήνες το Equifund επένδυσε 45 εκατ. ευρώ σε 34 ελληνικές startups

Σε 8 μήνες το Equifund επένδυσε 45 εκατ. ευρώ σε 34 ελληνικές startups

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύεται σταδιακά το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Μολονότι οι επενδύσεις των funds του νεοσύστατου επενδυτικού ταμείου Equifund το 2018 παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, φαίνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2019 θα πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες επενδύσεις τόσο σε νέες εταιρείες όσο –πιθανώς– και σε υφιστάμενες, οι οποίες θα αναζητήσουν έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τα 9 funds που υπάγονται στο Equifund στοχεύουν σε ορίζοντα πενταετίας να επενδύσουν σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε λίγο μεγαλύτερες και να κινητοποιήσουν κεφάλαια που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ.

Ετσι, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 είχαν επενδυθεί συνολικά περίπου 14 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (innovation window, early stage), ήδη από τις αρχές του 2019 έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους έχουν διοχετευθεί κεφάλαια της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ σε 34 νεοφυείς εταιρείες. Σημειώνεται μάλιστα ότι στις επενδύσεις αυτές συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία και εκτιμήσεις από το επερχόμενο ετήσιο report του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, 25 εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (innovation window) έχουν αποσπάσει 10 εκατ. ευρώ, από τα κεφάλαια 133 εκατ. ευρώ τα οποία είναι συνολικά διαθέσιμα για τέτοιου είδους επενδύσεις, ενώ 35 εκατ. ευρώ έχουν λάβει 9 εταιρείες που ανήκουν στο στάδιο early stage, από τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια 82 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν υπολογίζονται οι επενδύσεις σε νέες εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο «growth» και οι οποίες δεν μπορούν να εξισωθούν με τις υπόλοιπες startups, που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, όσον αφορά το προφίλ των startups που έχουν χρηματοδοτηθεί από την αρχή της λειτουργίας του Equifund –δηλαδή περίπου από το 2018 έως και σήμερα–, οι περισσότερες εντάσσουν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα τεχνολογίες και εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things καθώς και τα Big Data, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών κινούν και όσες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι «σταδιακά ξεδιπλώνονται νέα κεφάλαια, καθώς τα funds αναζητούν ευκαιρίες σε πιο ώριμες εταιρείες με πιο ποιοτικά προϊόντα». Αλλοι επισημαίνουν στην «Κ» ότι το 2018 υπήρξε καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των πρώτων επενδύσεων, γι’ αυτό και το 2019 «έρχεται ουσιαστικά να καλύψει το επενδυτικό κενό του 2018». Αλλωστε, πολλά εγχώρια funds του Equifund άρχισαν να κοινοποιούν τις πρώτες τους επενδύσεις την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2018. Στο σημείο αυτό, στέλεχος ενός από τα funds αναφέρει πως «μπορεί μεν μέσα στο 2018 να εντοπίσαμε μια αξιόλογη επιχειρηματική πρόταση, ωστόσο χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στη χρηματοδότησή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή