Δημοσιεύθηκε η πρώτη ΚΥΑ για το Ελληνικό

Δημοσιεύθηκε η πρώτη ΚΥΑ για το Ελληνικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πολυαναμενόμενη τροποποίηση της απόφασης για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό. Η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού τόσο σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα νέα κτιριακά και άλλα έργα στο χώρο, όσο και με την προστασία των τεσσάρων διατηρητέων κτιρίων του παλαιού αεροδρομίου.

Η απόφαση (ΦΕΚ 3294Β/2019) έρχεται να τροποποιήσει το «πλάνο» γενικής οργάνωσης του μητροπολιτικού πάρκου (των 2.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων πράσινο θα είναι τα 1.585 στρέμματα) το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου, λίγο πριν από τις εκλογές. Οι τελευταίες διατάξεις της απόφασης, που αφορούσαν στο ρόλο το υπουργείο Πολιτισμού στην αδειοδοτική διαδικασία είχαν προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και την Lamda Development, με την τελευταία να υποστηρίζει ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις προκαλούν προσκόμματα στο έργο.

Η (περιορισμένη) τροποποίηση, λοιπόν, της υπουργικής απόφασης εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στα σημεία αυτά:

-Προβλέπεται ότι στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των νέων έργων (η δόμηση στο πάρκο μπορεί να φθάσει τα 350.000 τμ) το υπουργείο Πολιτισμού θα γνωμοδοτεί μόνο για τους δύο κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους (και μια μικρή ζώνη γύρω από αυτούς) και τα υπόλοιπα αρχαιολογικά ευρήματα και νεότερα μνημεία του χώρου.

-Περιορίζεται η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ σε μια ζώνη γύρω από τα τέσσερα νεότερα μνημείων (κτίριο Σαάρινεν, πρώην ανατολικός αερολιμένας και τα τρία υπόστεγα -“τολ”- της αεροπορίας με τα συνοδά τους κτίρια). Η αρχική ρύθμιση όριζε ότι πρέπει να υποβάλλονται προς έγκριση στο ΥΠΠΟ και οι μελέτες που αφορούν σε επεμβάσεις στο περιβάλλον των κτιρίων, χωρίς αυτό να γίνεται πιο συγκεκριμένο. Με τη νέα ρύθμιση, η αρμοδιότητα αυτή περιορίζεται για το κτίριο Σαάρινεν σε μια περιμετρική ζώνη 100 μέτρων και μάλιστα επιτρέπεται η ανέγερση υπογείου χώρου στάθμευσης μέσα σε αυτήν. Και για τα τρία υπόστεγα, στην περιοχή που ορίστηκε ως «ζώνη προστασίας» στην απόφαση του 2009 με την οποία χαρακτηρίστηκαν τα κτίρια νεότερα μνημεία.

-Περιορίζονται οι υποχρεώσεις του ιδιώτη, σε σχέση με την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη φάση λειτουργίας του πάρκου και των κτιρίων που περιλαμβάνονται σε αυτό. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ότι θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι μέσος αριθμός επισκεπτών και εργαζομένων, ο φόρτος των οχημάτων που κινούνται στη περιοχή του έργου και οι δραστηριότητες που έχουν αδειοδοτηθεί, με τη νέα ρύθμιση να απαλείφει τα πρώτα δύο.

Τέλος διορθώνονται ορισμένα προφανή λάθη που έγιναν (προφανώς υπό την πίεση να εγκριθεί η ΚΥΑ πριν από τις εκλογές), όπως μια αναφορά στο υπογειοποιημένο τμήμα της… λεωφόρου Βουλιαγμένης (αντί της λεωφόρου Ποσειδώνος). Εκκρεμεί η έκδοση ακόμα δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων, για το καζίνο και τις υπόλοιπες προς πολεοδόμηση εκτάσεις.

Πάντως η πολύ περιορισμένη φύση των τελικών αλλαγών δεν δείχνει να αιτιολογεί την ένταση της αντίδρασης της Lamda απέναντι στις αρχικές ρυθμίσεις. Η εταιρεία είχε υποστηρίξει ότι οι ρυθμίσεις έθεταν «σε άμεσο κίνδυνο η υλοποίηση καθεαυτής της επένδυσης» και «ακύρωναν στη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή