ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: Η Ελλάδα έχει γίνει η κρυφή αδυναμία των ξένων επενδυτών

Die Welt: Η Ελλάδα έχει γίνει η κρυφή αδυναμία των ξένων επενδυτών

«Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη», σύμφωνα με τη Welt, που περιγράφει τα γρήγορα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η βελτιωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδας ως χώρου επενδύσεων, τους λίγους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι εμφανής κατά την εφημερίδα Die Welt, η οποία λαμβάνει ως αφορμή για το άρθρο της την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. «Επί χρόνια, μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν πρώτο θέμα, όμως αυτή τη φορά δεν άξιζε ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Η χειρότερη περίοδος της κρίσης χρέους έχει περάσει και η ανησυχία για την τύχη της Αθήνας έχει καταλαγιάσει. Και όχι μόνο αυτό, η Ελλάδα έχει στο μεταξύ γίνει η κρυφή αδυναμία των επενδυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκαν όταν στο απόγειο της κρίσης πανικοβλημένοι Ελληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν από τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. «Από τότε οι επενδυτές κλωθογύριζαν στο κεφάλι τους εάν συνέφερε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, τώρα όμως αυτό είναι παρελθόν». Αλλά πώς έγινε εφικτό; «Με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως φάνηκε από τις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου». Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης και το απόθεμα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του όταν έγινε, για μεταρρυθμίσεις με την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο».

Τα «βαρίδια»

Στο άρθρο ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει και «βαρίδια», όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε τμήματα της οικονομίας, η υψηλή ανεργία και η έξοδος από τη χώρα εξειδικευμένων εργατών. Το συμπέρασμα; «Ο φοίνικας φαίνεται ότι αναδύθηκε μερικώς από τις στάχτες, αλλά θα διανύσει αρκετό χρόνο μέχρις ότου πετάξει κανονικά», καταλήγει η εφημερίδα.