Ρεκόρ προσλήψεων από τον Αύγουστο του 2014

Ρεκόρ προσλήψεων από τον Αύγουστο του 2014

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό πρόσημο και την καλύτερη επίδοση μηνός Αυγούστου, από το 2014 και μετά, κατέγραψε το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Με έντονη την εποχικότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, κατά τον προηγούμενο μήνα, οι προσλήψεις ανήλθαν συνολικά στις 195.425, αυξημένες κατά 8.265, σε σχέση με τις 187.160 που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα. Αντίθετα, οι αποχωρήσεις τον φετινό Αύγουστο περιορίστηκαν στις 192.314, μειωμένες κατά 2.594, συγκριτικά με τις 194.908 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018. Τον περυσινό Αύγουστο είχαν χαθεί 7.748 θέσεις εργασίας, ενώ φέτος η κατάσταση αντιστράφηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 3.111 νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή βέβαια, επελαύνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι απολύσεις επικρατούν στις ηλικίες έως 24 ετών, ενώ παρατηρείται και σημαντικός αριθμός μετατροπών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμά πως «το ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για τον μήνα Αύγουστο του 2019 –το καλύτερο από το 2014– συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ., αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει και διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο κύμα απολύσεων».

Ρεκόρ προσλήψεων από τον Αύγουστο του 2014-1

Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης φαίνεται να αναγνωρίζει ότι οι νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι σε ένα σημαντικό ποσοστό απόρροια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και επισημαίνει πως το αμέσως προσεχές διάστημα «θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί και αυτός ο δείκτης και να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας».

Αναλυτικά, τον Αύγουστο, από το σύνολο των προσλήψεων μόνο οι 84.208 αφορούσαν συμβάσεις με όρους πλήρους απασχόλησης (43,09% του συνόλου). Στον αντίποδα, το 56,91% των νέων προσλήψεων έγιναν με όρους ευέλικτων μορφών εργασίας.

Σε επίπεδο 8μήνου, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης παραμένει θετικό και διαμορφώνεται στις 284.886 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ροές απασχόλησης και ανά ηλικία. Οπως φαίνεται,  χάθηκαν 7.861 θέσεις εργασίας στους νέους, ηλικίας 15-24 ετών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω από τις 4.883 νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν στις ηλικίες 30-44 ετών και τις 6.579 που προέκυψαν στις ηλικίες 45-64 ετών.

Το στοιχείο αυτό πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με την επικράτηση των προσλήψεων στον τομέα της εκπαίδευσης (δημιουργήθηκαν 6.514 νέες θέσεις εργασίας), λόγω της έναρξης της σχολικής περιόδου κατά κύριο λόγο σε φροντιστήρια, όπως και των απολύσεων στους τομείς των καταλυμάτων (χάθηκαν 2.988 θέσεις εργασίας) και της εστίασης (-2.551 θέσεις). Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να τεθεί επίσης το στοιχείο της αύξησης των μετατροπών από συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 2.348 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική και 724 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής (με συναίνεση ή όχι του εργαζομένου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή