Ανοδική αντίδραση στην αγορά με κέρδη 2,36% για τον Γ.Δ.

Ανοδική αντίδραση στην αγορά με κέρδη 2,36% για τον Γ.Δ.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις 870 μονάδες εκτινάχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη δυναμική επιστροφή των αγοραστών στην πλειοψηφία των blue chips αλλά και τη συνέχιση της ανάκαμψης των τραπεζικών μετοχών, έστω και αν ο τζίρος δεν κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και στη Γουόλ Στριτ μετά τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, την Ιταλία καθώς και την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, έπειτα από τη συμφωνία των δύο χωρών να επαναληφθούν οι συνομιλίες τους τις επόμενες εβδομάδες, έδωσε σημαντική ώθηση στο Χ.Α., το οποίο το τελευταίο διάστημα ακολουθεί έντονα τα βήματα των ξένων χρηματιστηρίων. Παράλληλα, ευνοϊκό για τις ελληνικές μετοχές ήταν και το κλίμα στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των 10ετών αλλά και όλων των ελληνικών κρατικών τίτλων άγγιξαν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά χαμηλά. Οι υποστηρικτικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη μείωσης των υπερβολικά υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας έδωσε ένα ισχυρό «σήμα» στους επενδυτές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ η αγορά περιμένει και τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος κινήθηκε θετικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε με κέρδη 2,36% στις 874,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,54%, ενώ στο +1,62% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο η μετοχή της Fourlis έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η ΕΧΑΕ (+4,22%), ο ΑΔΜΗΕ (+4%), ο ΟΤΕ (+3,67%) και ο ΟΠΑΠ (+3,59%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,91% στις 788,79 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 5,14%, ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 4,10%, η Alpha Bank έκλεισε στο +3,71% και η Eurobank στο +3,18%.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλυτών. Οπως επισημαίνει η Euroxx σε νέα έκθεσή της, σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα έδειξαν: α) σχετικά σταθερές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, β) ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες, γ) αυξημένες λειτουργικές δαπάνες (με εξαίρεση την Εθνική) και δ) μεικτές τάσεις όσον αφορά τις απομειώσεις δανείων. Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ύψος των NPEs και NPLs λόγω του αρνητικού σχηματισμού και των πωλήσεων, παραμένοντας σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων έως το 2021. Τέλος, οι κεφαλαιακοί δείκτες CET1 διαμορφώθηκαν στο 14,8%-17,8%, επηρεασμένοι θετικά από την τελική κερδοφορία των τραπεζών και την ενίσχυση των κεφαλαίων από το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή