Αίτημα στο Eurogroup για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ 2,85 δισ.

Αίτημα στο Eurogroup για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ 2,85 δισ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό περίπου των 2,85 δισ. ευρώ θα αφορά το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, το οποίο θα υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup  του Ελσίνκι, την Παρασκευή, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Πρόκειται για δάνεια που λήγουν ώς τις αρχές του 2021 και επιβαρύνονται με υψηλό επιτόκιο, της τάξεως του 5%. Συνολικά, το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ είναι πλέον αρκετά κάτω από 9 δισ. ευρώ και η εξόφλησή τους θα λήξει το 2024.

Το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή  εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε 75 εκατ. ευρώ αφορούσε την εξοικονόμηση σε σύγκριση με το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας. Σε σύγκριση με το (μηδενικό) κόστος των διαθεσίμων που διαθέτει η χώρα, η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 110-120 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα θα υποβληθεί από τον υπουργό Οικονομικών εγγράφως προς τον  ESM, o οποίος θα αποφασίσει, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών, που αναμένονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο επικεφαλής. Ετσι, το πράσινο φως είναι πιθανό να έχει δοθεί ώς το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου.

Οπως είναι γνωστό, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε επιχειρήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, επενδύοντας μάλιστα και πολιτικά σε αυτήν, καθώς υποστήριζε ότι δήθεν θα απαλλασσόταν  η χώρα από το «σκληρό» Ταμείο.

Τελικώς, η είσοδος στην προεκλογική περίοδο και η παροχολογία στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα να «παγώσει» το αίτημα από τους θεσμούς, σε ένδειξη ενόχλησης για τις πρακτικές αυτές.

Ετσι, παρότι είχε περάσει χωρίς συζήτηση από το EuroWorking Group και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του, από πλευράς οικονομικής, το αίτημα δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της τελικής έγκρισης.  Εν τω μεταξύ, έγιναν πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ με ακριβό επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο γινόταν αναφορά σε προεξόφληση ποσού 3,5-3,7 δισ. ευρώ, έναντι των 2,85 δισ. ευρώ τώρα.

Το Eurogroup  της Παρασκευής, πάντως, θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Σταϊκούρα, όχι μόνο να υποβάλει το αίτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ, αλλά και να παρουσιάσει για πρώτη φορά στους ομολόγους του το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και να ακούσει τις πρώτες αντιδράσεις τους σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή