Ακόμη 10.000 απολύσεις από τη γαλλική Alcatel

Ακόμη 10.000 απολύσεις από τη γαλλική Alcatel

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι. Σε δεινή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον η Alcatel, ο γαλλικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος εμφάνισε απώλειες το τρίτο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι θα έχει ζημίες και για το σύνολον του έτους. Παράλληλα, για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνθήκες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε επιπλέον μαζικές απολύσεις της τάξεως των 10.000 ατόμων για το 2002, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει περικοπές 23.000 θέσεων εργασίας συνολικά απασχολεί 11.000 άτομα. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο η Alcatel εμφάνισε καθαρές ζημίες 558 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 297 εκατομμυρίων ευρώ σε κέρδη το αντίστοιχο διάστημα προ ενός έτους, καθώς και λειτουργικές ζημίες 215 εκατομμυρίων ευρώ έναντι κερδών 619 εκατομμυρίων. Οι δε πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18% στα 5,62 δισ. ευρώ, ενώ και συνολικά για το 2001 θα είναι κατά τι χαμηλότερες από εκείνες του 2000.

Ανοδος μετοχής

Αν και οι ζημίες της Alcatel καταδεικνύουν τους τριγμούς, τους οποίους υφίσταται γενικότερα ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, εντούτοις, χθες η τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Παρισιού ανέκαμψε και ισοφάρισε τις προηγούμενες απώλειές της. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 5%, διότι οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις επιθετικές πρωτοβουλίες μείωσης δαπανών, οι οποίες και θα οδηγήσουν σε μια συνολική ανάκαμψη της εταιρείας.

Προς το παρόν, όμως, η αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της Alcatel δεν είναι ορατή κι αυτό προβληματίζει τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου, Σερζ Τσιρίκ, ο οποίος εκτός των άλλων επωμίστηκε και τη φετινή αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της αμερικανικής ανταγωνίστριας Lucent Technologies. Ο κ. Τσιρίκ, όμως, υπογράμμισε ότι η περιστολή των εσόδων απαντάται και στις άλλες ανταγωνίστριες της Alcatel, εξαιρουμένης της φινλανδικής πρωτοπόρου Νokia.

Σημειωτέον ότι η γαλλική επιχείρηση θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται εξασθενημένη στις βασικές αγορές της και το πρώτο εξάμηνο του 2002, ενώ προσβλέπει σε περιστολή των παγίων δαπανών της κατά 20% επιπλέον ο στόχος της είναι να αναμορφώσει προς τα κάτω το μέσο όρο των τριμηνιαίων πωλήσεών της, οι οποίες της εξασφαλίζουν ισοσκελισμό δαπανών και εσόδων. Η Alcatel επιδιώκει να καθορίσει το επίπεδο των τριμηνιαίων πωλήσεων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην επίδοση του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους, ο κ. Τσιρίκ υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν λειτουργικές ζημίες σχεδόν ανάλογες με του τρίτου τριμήνου. Αποτέλεσμα θα είναι το 2001 να εμφανίσει η Alcatel λειτουργικές ζημίες της τάξεως των 100-200 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι διπλάσιες από όσες έχουν προβλέψει πολλοί εκ των αναλυτών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Ορισμένοι εξ αυτών αναγνωρίζουν ότι οι προοπτικές για το οικονομικό έτος συνολικά διαγράφονται δυσμενείς, ωστόσο, εκτιμούν ότι η ανάκαμψη δεν θα καθυστερήσει για την Alcatel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή