Ανοδος με πρωταγωνιστές την υψηλή τεχνολογία και τις τράπεζες

Ανοδος με πρωταγωνιστές την υψηλή τεχνολογία και τις τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισογεμάτο και όχι μισοάδειο «είδαν» χθες το ποτήρι της αμερικανικής οικονομίας οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, όταν ανακοινώθηκε ότι οι ρυθμοί αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν αρνητικοί το τρίτο τρίμηνο φέτος, ανερχόμενοι ετησίως στο μείον 0,4%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας από το πρώτο τρίμηνο του 1991 (-2%), ήταν πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο 1%. Οι αγορές επέλεξαν να το δουν θετικά και το απέδειξαν εμπράκτως με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει στο Λονδίνο με κέρδη της τάξεως του 0,72%, στο Παρίσι τον δείκτη CAC 40 να κερδίζει 2,1%, στο Μιλάνο τον ΜΙΒ 30 να σημειώνει άνοδο 1,74% και στη Ζυρίχη τον δείκτη SMI να κερδίζει επίσης 1,22%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax σημείωνε πτώση της τάξεως του 0,39%, ακολουθώντας τα χνάρια του Dow Jones, που εκείνη την ώρα εκινείτο πτωτικά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, η εικόνα των δεικτών των ευρωπαϊκών αγορών ήταν αρνητική -σε ποσοστά μάλιστα που άγγιζαν το 2%- για να μετατραπεί τις μεσημβρινές ώρες σε μεικτή και να διαμορφωθεί τελικώς θετική.

Μείωση επενδύσεων

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δεν είναι πάντα δικαιολογημένες. Οικονομολόγοι και αναλυτές επισήμαιναν χθες ότι -πέραν της συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας- το τρίτο τρίμηνο η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε στις ΗΠΑ με τους πιο αργούς ρυθμούς από το 1993, σε ποσοστό 1,2%, ενώ εξαιρετικά ανησυχητική θεωρείται η κατά 11,9% μείωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε νέο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι το χθεσινό καλό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές δεν οφείλετο τόσο στην ανακούφιση της μικρότερης από την αναμενόμενη συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας, όσο στις νέες προσδοκίες για επικείμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μάλιστα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πέραν των μακρο-οικονομικών εξελίξεων, σημαντικό ρόλο για την άνοδο των γενικών δεικτών των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διαδραμάτισαν χθες -ευτυχής σύμπτωση, βλ. «Σοφοκλέους» – και οι τραπεζικές μετοχές. Στη Φρανκφούρτη, η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank σημείωσε χθες άνοδο κατά 4,1%, παρότι -όπως είχε εκτιμηθεί- τα καθαρά κέρδη της του τρίτου τριμήνου ήταν μειωμένα κατά το ήμισυ. Θετική εντύπωση δημιούργησε, ωστόσο, το γεγονός ότι η τράπεζα εξασφάλισε την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση των εσόδων της από τη δραστηριότητά της στις επενδυτικές αγορές, με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι ζημίες της όπως προαναφέρεται. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών και ισπανικών τραπεζών, όπως της SCH, καθώς επικράτησαν χθες ελπίδες ότι η Αργεντινή θα καταφέρει και αυτή τη φορά να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ηigh tech ενδιαφέρον

Το επενδυτικό κοινό ευνόησε χθες και τις μετοχές των εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρότι π.χ. η Alcatel ανακοίνωσε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη χρήση του τρίτου τριμήνου. Η παράλληλη γνωστοποίηση ωστόσο της εταιρείας, ότι θα μειώσει το λειτουργικό κόστος της, περικόπτοντας -μεταξύ άλλων- και 10.000 θέσεις εργασίας, ώθησαν τη μετοχή της σε άνοδο της τάξεως του 5,3%. Σημαντική άνοδο, κατά 4,6% σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της Nokia, ενώ ο πανευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης της υψηλής τεχνολογίας παρουσίαζε κέρδη 4,4%. Στους χαμένους της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται αντιθέτως η μετοχή της Deutsche Telekom, που υποχώρησε κατά 1,6%, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία χρήσης του τρίτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή