Σε ποιους κλάδους θα γίνουν προσλήψεις το τέταρτο τρίμηνο

Σε ποιους κλάδους θα γίνουν προσλήψεις το τέταρτο τρίμηνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους τομείς του εμπορίου, του ηλεκτρισμού και των κατασκευών αναμένονται οι περισσότερες προσλήψεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup. Οσο για τις συνολικές προοπτικές βέβαια, σύμφωνα με τους εργοδότες που συμμετέχουν στην έρευνα, παραμένουν σχετικά σταθερές σε σχέση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και διαμορφώνονται στο +18%.

Αναλυτικά, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν σταθερές προθέσεις προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Το 20% των εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% εκτιμά ότι θα υπάρχει μείωση, ενώ το 70% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Εμπόριο

Οι εργοδότες του τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική) καταγράφουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων, με αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +27%. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων (+22%), ενώ οι προοπτικές στον τομέα των κατασκευών ανέρχονται σε +20%. Θετικός ρυθμός προσλήψεων αναμένεται στον τομέα του τουρισμού (προοπτικές +17%), αλλά και στους τομείς των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας – παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και βιομηχανίας – παραγωγής, όπου οι προοπτικές εκτιμώνται σε +16% και +15%, αντιστοίχως. Στον τομέα του Δημοσίου και των κοινωνικών υπηρεσιών, οι εργοδότες αναφέρουν τα πιο εξασθενημένα σχέδια προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +8%.

Μεταφορές

Να σημειωθεί ότι, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπάρχουν 6 από τους συνολικά 9 τομείς όπου τα σχέδια των εργοδοτών για προσλήψεις αποδυναμώνονται. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 14 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών. Οι εργοδότες του τομέα των κατασκευών καταγράφουν μείωση ύψους 8 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους τομείς του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης, και χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας – παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας και του εμπορίου (κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή