ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εσπασε το φράγμα των 3 εκατ. επιβατών τον Αύγουστο ο ΔΑΑ

Εσπασε το φράγμα των 3 εκατ. επιβατών τον Αύγουστο ο ΔΑΑ

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος έσπασε το ρεκόρ των 3 εκατ. επιβατών τον Αύγουστο που μας πέρασε. Σε ποσοστιαία βάση η αύξηση της κίνησης άγγιξε το 5,2% και οι επιβάτες εξωτερικού ενισχύθηκαν κατά 8,1%. Στον αντίποδα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο. Συνολικά το 8μηνο του 2019 το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» εξυπηρέτησε 17,28 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση 6,7%. Ενισχυμένη καταγράφηκε, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, η κίνηση εξωτερικού και εσωτερικού, με το εσωτερικό δίκτυο να εμφανίζει σχετική συγκράτηση. Ειδικότερα, το παραπάνω 8μηνο αυξήθηκε η κίνηση εξωτερικού κατά 8,8% και η κίνηση εσωτερικού κατά μόλις 2,2%.

Την καλύτερη επίδοση στο δίκτυο εσωτερικού κατέγραψε ο Φεβρουάριος (αύξηση 10,7%), ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε και η αύξηση της κίνησης τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο (7,9% αντίστοιχα και οι δύο μήνες). Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο ρυθμός αύξησης της κίνησης διαμορφώθηκε κάτω του 1%, ενώ Ιούλιος και Αύγουστος εμφάνισαν μείωση στην κίνηση (-0,7% και -1,1% αντίστοιχα). Αντιθέτως, η κίνηση εσωτερικού εμφανίζει διψήφιο ρυθμό αύξησης και τον Φεβρουάριο (11,6%) και τον Ιούνιο (10,2%), με τη χαμηλότερη επίδοση να παρατηρείται τον Ιούλιο όπου η αύξηση περιορίστηκε στο 6,9%. Κατά το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου η συνολική κίνηση ενισχύθηκε κατά 6,7% με την καλύτερη επίδοση να καταγράφεται τον Φεβρουάριο (11,3%), ακολουθούμενη από τον Μάρτιο και τον Ιανουάριο (8,9% και 8,4% αντίστοιχα).

Ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι κινήσεις αεροσκαφών το παραπάνω διάστημα, κατά το οποίο εξυπηρετήθηκαν συνολικά 154.311 πτήσεις, ενισχυμένες κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι. Οι πτήσεις εσωτερικού ενισχύθηκαν κατά 7,7% και οι αντίστοιχες εξωτερικού κατά 3,6%. Ο καλύτερος μήνας από πλευράς κινήσεων αεροσκαφών ήταν ο Φεβρουάριος (9,5%) με 14,3% αύξηση στις πτήσεις εσωτερικού και 6,3% στις πτήσεις εξωτερικού. Ακολουθεί ο Ιανουάριος (9,4%) με το εσωτερικό να καταγράφει αύξηση 17,1% και το εξωτερικό 4,4%.