Η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών

Η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβάπτιση της Σοφοκλέους το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, συντελέστηκε για έναν βασικό λόγο: η ατμομηχανή της αγοράς, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε ύστερα από πολλούς μήνες σε ανοδική τροχιά, δημιουργώντας νέες προσδοκίες, οι οποίες ευοδώθηκαν με την ανακοίνωση της συνένωσης των δύο κορυφαίων τραπεζικών Ομίλων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Βank.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα και τις ισσοροπίες όχι μόνο του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής.

Είναι γνωστό ότι εδώ και 20 περίπου μήνες οι τραπεζικές μετοχές είχαν σχεδόν εγκλωβιστεί στην απαξίωση της αγοράς, με συνέπεια να έχουν κατρακυλήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας την απογοήτευση για την αρνητική τους επίδοση σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Οι σποραδικές αναλύσεις ξένων οίκων για τη δυναμική των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν αρκετές να διαλύσουν τα γκρίζα σύννεφα της πτώσης, που εδώ και 26 μήνες βρίσκονται πάνω από τη Σοφοκλέους. Παράλληλα, η έλλειψη ειδήσεων δεν μπορούσε να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς, ενώ η φημολογία που ενέσκηπτε κατά καιρούς στο ΧΑΑ ότι «παντρεύονται» οι δύο κορυφαίοι τραπεζικοί Ομιλοι της χώρας αντιμετωπίζονταν ως κάτι μακρινό αλλά δεδομένο σε μελλοντικούς χρόνους. Κανείς όμως από την ελληνική τραπεζική αγορά δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ή να συλλάβει το γεγονός μέσα στο 2001 και μάλιστα 61 μέρες πριν από την έλευση του 2002.

Τα πρώτα θετικά δείγματα για την αλλαγή του σκηνικού στον τραπεζικό κλάδο προέκυψαν από την επίθεση αγάπης στο ΧΑΑ και συστάσεις για αγορές των ελληνικών blue chips και ειδικότερα των τραπεζών που πραγματοποιούν από την περασμένη Παρασκευή 7 συνολικά διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (SSSB, UBS Warburg, Merrill Lynch, ΒΝΡ Paridas, HSBC, JP Morgan και Lehman Βrothers).

Σε μία περίoδο που η Σοφοκλέους προσπαθεί να υπερκεράσει τα επίπεδα των 2.400 μονάδων και να εγκαθιδρύσει ένα κλίμα σταθερότητας, αναζητώντας απεγνωσμένα νέα κεφάλαια, το μπαράζ των θετικών εκθέσεων από τους ξένους οίκους έδειξε τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους, η οποία αναγεννάται από την «τέφρα της» και αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό αυτό που ομολογεί η εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα ότι οι περισσότερες μετοχές, ειδικά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα.

Ο καταλύτης των εξελίξεων είναι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank και η «γέννηση» του μεγαλύτερου τραπεζικού Ομίλου που γνώρισε η χώρας μας αλλά και από τα μεγαλύτερα μεγέθη της Ευρώπης. Το σημαντικότερο όμως κέρδος για τη Σοφοκλέους είναι ότι αφυπνίζεται μετά 2 χρόνια έντονης εσωστρέφειας και μαρασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή