Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία που αναζητούσε για να πιέσει τους αντιπάλους του στο Κογκρέσο, την προσέφερε χθες στον Αμερικανό πρόεδρο η πτώση της αμερικανικής οικονομίας σχεδόν στην ύφεση. Ο Τζορτζ Μπους πιστεύει πως με τη μαζική μείωση της φορολογίας, θα διασωθεί η οικονομία! Χθες, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει ώς το τέλος Νοεμβρίου τις εισηγήσεις που αφορούν εν πολλοίς σε φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 90 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και περιλαμβάνονται σε πακέτο μέτρων που έχει εκτοξευθεί τώρα στα 190 δισ. δολάρια! Σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες στην οικονομία από την απεχθή τρομοκρατική ισλαμική επίθεση κατά των ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι «η Αμερική περνά δύσκολες ώρες» και «οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους… και ανησυχώ γι’ αυτό»!

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), καταγράφοντας πτώση 0,4% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 1991. Ομως, το ποσοστό της πτώσης αυτής είναι μικρότερο έναντι του 1,0% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της Wall Street. Βεβαίως, τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν τις χειρότερες προβλέψεις ότι η αμερικανική οικονομία είχε ήδη πέσει σε «ύφεση» από το δεύτερο τρίμηνο, αλλά τυπικώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα ακόμη συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Επίσης, η ραγδαία αυτή επιδείνωση της οικονομίας δεν επέφερε το βαρύ πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες, που φοβόντουσαν πολλοί. Το γεγονός ότι δεν τραυματίσθηκε καίρια η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας -οι καταναλωτικές δαπάνες- αποδίδεται στην ανακούφιση που προκαλεί η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να αναθερμάνει την εξασθενημένη οικονομία με γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις και αναπτυξιακές δαπάνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σχεδόν, κανείς δεν τρόμαξε! Η Wall Street αισιοδοξεί πως δεν θα αργήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η Wall πιστεύει πως άφησε πίσω της το οδυνηρό αυτό τρίμηνο και τον «αιματηρό» Σεπτέμβριο που αποκάλυψαν την καίρια τραυματισμένη οικονομία. Βεβαίως, οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την επιχειρηματική Αμερική συνεχίζονται παρά την εφαρμογή τής πλέον επιθετικής τακτικής και στρατηγικής στη νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατά τα ηνία της FED ο Αλαν Γκρίνσπαν, με τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων εννέα φορές από τις αρχές του έτους στο 2,5%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1962! Οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες ξανά στην Ουάσιγκτον, στην έδρα της FED και του Αλαν Γκρίνσπαν… Η συνεδρίαση της 12μελούς FOMC (Federal Open Market Comittee), η οποία είναι η αρμόδια Επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, πραγματοποιείται την Τρίτη και η FED είναι έτοιμη να προβεί σε νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι επενδυτές, με αρκετούς φυσικά δισταγμούς, επανήλθαν στη Wall Street. Με την ισχυρή προσδοκία πλέον και για τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων την ερχόμενη Τρίτη, αγοράσθηκαν οι μετοχές. Ετσι, με θεαματική άνοδο -ο δείκτης Dow Jones ανήλθε στις 9.223,07 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq στις 1.721,69 μονάδες- η Wall αντέδρασε στους «εφιάλτες» της ύφεσης, Επίσης, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης της ΟΝΕ, έκλεισαν με υψηλά κέρδη. Ενώ το ευρώ υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου στα 89,86 σεντς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή