Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του αιώνα

Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του αιώνα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άνοιξε χθες αιφνιδίως την πόρτα του 21ου αιώνα. Το deal του αιώνα έπειτα από μακρά κυοφορία αλλά και έντονες διεργασίες που κρατήθηκαν μυστικές μέχρι το τέλος, ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, δημιουργώντας αίσθηση και ατμόσφαιρα ευφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Εθνικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωνε χθες το βράδυ άνοδο 23%.

Οι κύριοι Θεόδωρος Καρατζάς και Γιάννης Κωστόπουλος συμφώνησαν να προχωρήσουν στη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών τις οποίες διοικούν, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, προκαλώντας ένα μεγάλο θετικό σοκ στην αγορά, η οποία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως τι σημαίνει η παραπάνω κίνηση.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών οδηγεί σε ένα τεράστιο χρηματοπιστωτικό όμιλο, τον 25ο σε μέγεθος στην Ευρώπη που καταλαμβάνει την 119η θέση μεταξύ των 1.000 μεγαλυτέρων τραπεζών του κόσμου, με 27 τρισ. δρχ. περίπου ενεργητικό, περισσότερα από 1.000 καταστήματα και 23.684 εργαζόμενους.

Η δημιουργία μιας τέτοιου μεγέθους τράπεζας, που ανήκει σε εθνικά «αμιγώς ελληνικά» χέρια, αλλάζει τη μορφολογία του τραπεζικού συστήματος και είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές όχι μόνον οικονομικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις.

Αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, από την οποία γεννιέται ένα νέο τεράστιο ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα παρότι το Δημόσιο θα αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο, μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, κατέχοντας το 17% – 18% των μετοχών.

Χθες οι κ. Καρατζάς και Κωστόπουλος, αμέσως μετά την καθοριστική σύσκεψη στο ιστορικό κτίριο Γεωργίου Σταύρου, όπου στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης της Εθνικής, ενημέρωσαν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο. Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα επικυρώσουν την απόφαση για τη συγχώνευση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις. Επίσης σήμερα θα ανακοινωθούν το διοικητικό σχήμα του νέου οργανισμού, στον οποίο ο κ. Καρατζάς θα αναλάβει τη θέση του προέδρου και ο κ. Κωστόπουλος τη θέση του εκτελεστικού προέδρου με αρμοδιότητες διευθύνοντος συμβούλου.

Ηδη οι δύο τράπεζες έχουν προσλάβει συμβούλους οι οποίοι προχωρούν στις διαδικασίες αποτίμησης προκειμένου να καταλήξουν στη σχέση ανταλλαγής, η οποία πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποκλίνει από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Κίνηση ρουά ματ από Καρατζά – Κωστόπουλο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή