Επιστολή Σταϊκούρα στον ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Επιστολή Σταϊκούρα στον ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά σε δύο χρόνια το αργότερο των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα είναι ένας από τους στόχους του νέου συμβούλου του ΟΔΔΗΧ, της εταιρείας Lazard, την πρόσληψη του οποίου αποφάσισε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Lazard θα αντικαταστήσει τη Rothschild, η οποία είχε προσληφθεί το 2017, επίσης ως σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ, με βασικό καθήκον την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τώρα, το νέο καθήκον είναι η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να φτάσουν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα και αυτό ανέθεσε η κυβέρνηση στη γαλλική εταιρεία, η οποία έχει παρελθόν στη χώρα μας παρέχοντας υπηρεσίες τόσο στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, όσο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για τις δύο κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο τους. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η αμοιβή της γαλλικής εταιρείας θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτήν της Rothschild, που έφτασε περίπου τα 10 εκατ. ευρώ για 2,5 χρόνια.  Τα χαρακτηριστικά της νέας σύμβασης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι καλύτερα, πιο πιεστικά, ώστε να φτάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ ενσωματώνεται και η αμοιβή επιτυχίας.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση του ΟΔΔΗΧ και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η επαναφορά των ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα είναι ένας από τους βασικούς στόχους οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς θα επιτρέψει τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπως και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και θα μειώσει το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην τόνωση της ανάπτυξης.

Τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αύριο στο Eurogroup, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το ίδιο θα κάνει και ο Ιταλός ομόλογός του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, καθώς είθισται οι νέες κυβερνήσεις να ενημερώνουν τους εταίρους τους όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, ο κ. Σταϊκούρας θα αναφερθεί και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Τυπικά, το αίτημα πρέπει να υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και αυτό θα κάνει ο κ. Σταϊκούρας, μετά το Eurogroup, με επιστολή του στον ESM.

H διαδικασία, όπως έγινε γνωστό από πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 μήνες, οπότε η έγκριση του αιτήματος τοποθετείται τον Νοέμβριο.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν θα περιοριστεί στην ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup, αλλά θα έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στις συναντήσεις αυτές προφανώς θα προετοιμάσει και το έδαφος για την τέταρτη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής, ενισχυμένης εποπτείας, που ξεκινάει στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα αναλύσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θα αναφερθεί στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το κόστος των μέτρων του 2020 δεν θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μεγάλη εκκρεμότητα στο πλαίσιο αυτό είναι η έγκριση της εγγραφής των SMPs και ANFAs ως εσόδων του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή