Απεμπλοκή στην πώληση του «Eλευθέριος Βενιζέλος»

Απεμπλοκή στην πώληση του «Eλευθέριος Βενιζέλος»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να λύσει το «κουβάρι» που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στη διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ, συνεδρίασε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Το κυβερνητικό όργανο συνήλθε με αποκλειστικό στόχο την ανατροπή προηγούμενης απόφασης που έλαβε το ίδιο όργανο τον περασμένο Φεβρουάριο. Η απόφαση που λήφθηκε με εισηγητή τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο τον περασμένο Φεβρουάριο, επέβαλε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να διεκδικήσει τη θέση του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) στον ΔΑΑ που άφηνε κενή η αποχώρηση του ανεξάρτητου μέλους που οριζόταν μέχρι τότε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την μήνιν των ιδιωτών μετόχων του ΔΑΑ και την άρση της παραίτησης του δικαιώματος (waiver) που τους δίδει η συμφωνία μετόχων του 1995. Η πλευρά των Καναδών της PSP (κάτοχος του 40%), με την οποία συντάσσεται η οικογένεια Κοπελούζου (κάτοχος του 5%), αρνούνταν να συναινέσει στην πώληση του 30% του ΔΑΑ υπό αυτούς τους όρους, δηλαδή τον έλεγχο της θέσης του Δ.Σ. που εξασφάλιζε την ανεξαρτησία του.

Οι Καναδοί της PSP ευλόγως φοβήθηκαν μια πιθανή σύμπραξη του ελληνικού Δημοσίου με τον προτιμητέο επενδυτή για το 30%. Στο ενδεχόμενο αυτό, οι δύο μέτοχοι, κατέχοντας πέντε θέσεις στο Δ.Σ., θα μπορούσαν να ελέγξουν την εταιρεία και να περιορίσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει η συμφωνία μετόχων του 1995.

Ετσι η κυβέρνηση χθες πήρε πίσω την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ του περασμένου Φεβρουαρίου. Αν εφαρμοζόταν, μετά την πώληση του 30%, το ελληνικό Δημόσιο κατείχε το 25% των μετοχών της εταιρείας και τρεις θέσεις στο Δ.Σ. του ΔΑΑ, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του προέδρου. Από την άλλη πλευρά, ο επενδυτής που θα αποκτούσε το 30% των μετοχών του ΔΑΑ, καίτοι θα διέθετε υψηλότερο ποσοστό, θα κατείχε δύο θέσεις στο Δ.Σ. της εταιρείας. Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα συνέχιζαν να κατέχουν οι σημερινοί κάτοχοι του 45%, PSP και οικογένεια Κοπελούζου.

Τελικά η λύση δόθηκε και με τη βοήθεια της ΕΤΕπ. Η τελευταία, μετά την αλλαγή κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, αναθεώρησε την αρχική της απόφαση και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τοποθετεί το ανεξάρτητο μέλος στο Δ.Σ. για όσο διάστημα χρειάζεται. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να μην επανέλθει στο αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί και το οποίο προέβλεπε, μετά την πώληση του 30% του ΔΑΑ, ο νέος επενδυτής να καταλάβει δύο θέσεις στο Δ.Σ. τις οποίες θα απολέσει το ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ. Τέσσερις θέσεις θα συνεχίσουν να κατέχουν οι Καναδοί με την οικογένεια Κοπελούζου και μία θέση η ΕΤΕπ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών, συζητήθηκαν πολλαπλά σενάρια για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Για παράδειγμα, υπήρξαν προτάσεις για ολοσχερή πώληση του 55% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΔΑΑ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι μια τέτοια αλλαγή, εκτός του ότι θα αιφνιδίαζε την αγορά, θα προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις καθώς απαιτεί εντελώς διαφορετική διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ουσιαστικά, επικράτησε η άποψη πως η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα «νίκες» σε θέματα αποκρατικοποιήσεων και όχι άλλες καθυστερήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, η διαδικασία πώλησης του 30% του ΔΑΑ δεν θα καθυστερήσει. Η πώληση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Οι ενδιαφερόμενοι είναι επτά και προέρχονται κυρίως από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι επενδυτικές επιχειρήσεις –κυρίως συνταξιοδοτικά επενδυτικά κεφάλαια– που ενδιαφέρονται για μακροχρόνια σταθερές αποδόσεις. Ο ΔΑΑ, όπως ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για μια τέτοια απόδοση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το 30% να μην καταλήξει στους Καναδούς της PSP, έτσι ώστε οι τελευταίοι να φτάσουν να ελέγχουν το 70%. Οι Καναδοί είναι πολύ πιθανό να ενδιαφερθούν και αυτοί για μια αύξηση της συμμετοχής τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι γνωστό. Αντίθετα, η πλευρά του ομίλου Κοπελούζου έχει δηλώσει ανοικτά ότι ενδιαφέρεται να αυξήσει τη συμμετοχή της πιθανώς στο 10%.

​​​​​​Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στηλίτευσε τις καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πώληση του 30% ως την πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης και υπογράμμισε δε ότι η δέσμευση αυτή ίσχυε και για την προηγούμενη κυβέρνηση, «η οποία φυσικά ποτέ δεν υλοποιήθηκε». Παράλληλα, άλλα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονταν στην «αβελτηρία» της προηγούμενης κυβέρνησης να προωθήσει αποτελεσματικά τις αποκρατικοποιήσεις, κάνοντας λόγο για μια πορεία στην οποία γίνονταν «ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή