Ο πληθωρισμός παραμένει το «κλειδί» στη μείωση των επιτοκίων ευρώ

Ο πληθωρισμός παραμένει το «κλειδί» στη μείωση των επιτοκίων ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών προεξοφλεί μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 8 Νοεμβρίου και πληθαίνουν τα στοιχεία που καταδεικνύουν αναιμική οικονομική δραστηριότητα, κάμψη της εμπιστοσύνης αλλά και χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη Ευρώ, στελέχη της ΕΚΤ υπεραμύνονται της νομισματικής της πολιτικής, τονίζοντας ότι αυτή δεν εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και ότι η χαλάρωσή της θα εξαρτηθεί από την υποχώρηση του πληθωρισμού.

«Η ΕΚΤ κάνει το καθήκον της που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και αυτό δεν εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε χθες ο Εουχένιο Ντομίνγκο Σολάνς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την αντίσταση της Τράπεζας στις πολιτικές πιέσεις. Προσέθεσε, πάντως, ότι «η Τράπεζα ευελπιστεί σε επικείμενη ανάκαμψη αλλά δεν μπορεί να πει πότε θα σημειωθεί». Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, που τόνισε ότι η ΕΚΤ «θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπονομευθεί η σταθερότητα των τιμών από μια εσπευσμένη μείωση του κόστους του χρήματος» και προσέθεσε ότι «η ΕΚΤ θα τροποποιήσει τα επιτόκια αν και όταν υπάρξουν εξελίξεις που να αλλάζουν την εικόνα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό». Ο κ. Νουαγιέ κάλεσε, άλλωστε, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τους στόχους για τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πιθανότητα για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι μικρή».

Σημειωτέον ότι στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 0,6% σε ετήσια βάση ενώ τον Αύγουστο η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1,6%. Στην Ιταλία, άλλωστε, ο πληθωρισμός βρίσκεται τον Οκτώβριο στο 2,5% σε ετήσια βάση και στο 0,2% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών. Στη Γαλλία, άλλωστε, τον Σεπτέμβριο η ανεργία σημείωσε αύξηση κατά τέταρτο συνεχή μήνα φθάνοντας στο 9,1% από το 9,0% του Αυγούστου και ο γαλλικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ακόμη 10.000 απολύσεις σε όλη την Ευρώπη.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι στη Wall Street επίσης συνιστούν στους επενδυτές ψυχραιμία, καθώς προειδοποιούν ότι στο τέταρτο τρίμηνο τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα. Ομως, η επιθετική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Federal Reserve, σε συνδυασμό με το πακέτο στήριξης της οικονομίας που διαπραγματεύεται στο Κογκρέσο, δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι από τις αρχές του 2002 η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή