Λιγότερες πτωχεύσεις το 2019 στην Ελλάδα

Λιγότερες πτωχεύσεις το 2019 στην Ελλάδα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μεγαλύτερη μείωση στις πτωχεύσεις μεταξύ 22 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, αναμένεται να κλείσει το 2019 για την Ελλάδα, εξέλιξη αναμφίβολα θετική, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Atradius, το 2019 οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 8% σε σύγκριση με το 2018, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται αύξηση, για πρώτη φορά μάλιστα έπειτα από δέκα χρόνια, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 2,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η μεγάλη μείωση στην Ελλάδα σχετίζεται βεβαίως με το γεγονός ότι υπήρχε αντίστοιχη αύξηση πτωχεύσεων στα χρόνια της κρίσης: μόνο το 2009 είχε καταγραφεί αύξηση χρεοκοπιών κατά 68%, ενώ τα έτη 2012 και 2013 είχε σημειωθεί ετήσια αύξηση 19% και 31%, αντιστοίχως.

Το 2018 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα υποχώρησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Atradius, κατά 13%, έπειτα από μια αύξηση 11% το 2017, απότοκο κυρίως του σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία μετά το καλοκαίρι του 2015. Για το 2020, η Atradius προβλέπει περαιτέρω μείωσή τους στην Ελλάδα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι αυτές θα υποχωρήσουν κατά 4% σε σύγκριση με το 2019.

Το 2018 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο 28% αυτών του 2007, για το 2019 προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 26% και το 2020 θα είναι κατά 75% λιγότερες σε σύγκριση με το 2007 και κατά 84% λιγότερες σε σχέση με το 2009.

Εν τω μεταξύ γίνεται σαφές –από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Atradius– ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ανάσχεση των πτωχεύσεων και η βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων έρχονται σε μια συγκυρία όχι θετική, καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται. Το γεγονός ότι εκτιμάται αύξηση των πτωχεύσεων για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια –μετά δηλαδή την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008– κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Βασική αιτία που οδηγεί στην εκτίμηση για αύξηση των επιχειρηματικών «κανονιών» σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο εμπορικός πόλεμος ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, η  Αtradius αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις πτωχεύσεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ετσι, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο εκτιμούσε ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν το 2019 κατά 2% σε σύγκριση με το 2018, τώρα υπολογίζει ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%. «Η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική αποτελεί την κύρια αιτία για την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και για τη μικρότερη ανάπτυξη επενδύσεων, αυξάνοντας τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Atradius.

Η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για τις πτωχεύσεις οφείλεται στην εκτίμηση ότι τα «λουκέτα» στη Βόρεια Αμερική θα αυξηθούν περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, με τον ρυθμό αύξησής τους να ξεπερνάει αυτόν που αναμένεται στη Δυτική Ευρώπη και να διαμορφώνεται σε 3,2% για το 2019. Στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται αύξηση των πτωχεύσεων κατά 2,7% το τρέχον έτος σε σύγκριση με το 2018, με τους περισσότερους κινδύνους να προέρχονται από το Brexit και την αβεβαιότητα στην ιταλική πολιτική σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν κατά 10% το 2019, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ 22 χωρών που καταγράφονται στις προβλέψεις της Atradius.

Στην Ευρωζώνη αναμένεται για φέτος αύξηση των πτωχεύσεων κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2018. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αύξηση μετά το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή