Προσεκτικές διατυπώσεις Χριστοδουλάκη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Προσεκτικές διατυπώσεις Χριστοδουλάκη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή ευελιξία ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκης απέφυγε την τρικλοποδιά που θέλησε να του βάλει η αντιπολίτευση, η οποία αποζητούσε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έστω και έμμεση αποδοκιμασία του προσχεδίου προϋπολογισμού του προκατόχου του στο υπουργείο. Με την έναρξη της χθεσινής συζητήσεως επεξεργασίας του προσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εν όψει της οριστικής καταθέσεώς του στις 21 Νοεμβρίου, «πρέπει να ξέρουμε τη βάση εκκινήσεως», του είπε ο κ. Μιλτ. Εβερτ, ενώ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τον προκάλεσε επισημαίνοντας ότι «ακούγεται πως θέλετε να τον αναθεωρήσετε κι αν είναι να εκφυλισθεί η διαδικασία εμείς δεν έχουμε λόγο να πάρουμε μέρος σε αυτήν την παρωδία».

«Η τοποθέτησή μου απέχει από το να δηλώσω αν ο προϋπολογισμός θα είναι αυτός που θα κατατεθεί ή άλλος», απάντησε σιβυλλικά ο κ. Χριστοδουλάκης, σπεύδοντυας όμως ταυτόχρονα να δηλώσει, όπως πιεστικά του ζητήθηκε και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι οι βασικές κατευθύνσεις και επιλογές είναι οι ίδιες κι αν χρειαζόταν χθες βράδυ να καταθέσει ένα προσχέδιο, το ίδιο θα κατέθετε. i Δεν μπορώ παρά να διακρίνω την ευελιξία του νέου υπουργού, που αν και δεν θέλησε δημοσίως να δεσμευθεί για το προσχέδιο του κ.Παπαντωνίου, τελικώς υπέκυψε και το υιοθέτησε. Είναι η πρώτη υποχώρηση», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης.

Με μια προσεκτική ομιλία ο κ. Χριστοδουλάκης έδωσε το στίγμα της δικής του φιλοσοφίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής το 2002: δημοσιονομική πειθαρχία, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, συγκράτηση δαπανών και επιλεκτικότητα στην αξιολόγησή τους, περιστολή του δημοσίου χρέους, προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών «με όρους κοινωνικού αντικρίσματος», αναμόρφωση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα σταματήσει ο δανεισμός των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Επανέλαβε ότι παρά τις αρχικές προβλέψεις, ο ρυθμός αναπτύξεως στο τρέχον έτος θα κινηθεί στο 4%, αντί του αρχικώς προβλεφθέντος 4,6%, γεγονός που απέδωσε στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αποφεύγοντας να μιλήσει για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2002 «που πάντως θα είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.». Ο υπουργός παρουσιάσθηκε αισιόδοξος για την «ενδογενή αναπτυξιακή δυναμική» υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος προϋπολογισμός θα στοιχηθεί στη λογική που επιβάλλει ένα άστατο διεθνές περιβάλλον με μηχανισμούς ευελιξίας και ετοιμότητας που θα κρατήσουν την ύφεση έξω από την πόρτα μας», ενώ δήλωσε συναινετικός για εποικοδομητικές αλλαγές στο τελικό σχέδιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να χαρακτηρίσει «ρεαλιστική και ουσιαστική» την ομιλία του υπουργού. «Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν είχαμε υπεραισιόδοξες προβλέψεις, αλλά όταν λες ότι υιοθετείς το προσχέδιο, δεν αντέχει το όλο θέμα σε σοβαρή προσέγγιση. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα κάνει την ουσιαστική στροφή με το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού ή αν τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται τώρα με άλλο προσωπείο». Ο κ. Αλογοσκούφης έκρινε ως απαραίτητα της «προσδοκώμενης στροφής την ειλικρίνεια και διαφάνεια με εγκατάλειψη της δημιουργικής λογιστικής, συστηματική προσπάθεια συγκράτησης των αυξήσεων των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και φορολογική μεταρρύθμιση μακράς πνοής.

Ταξικό χαρακτήρισε και το προσχέδιο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Α.Τζέκης, αποδίδοντας επίσης ρεαλισμό στον υπουργό, «αφού δεν διακηρύσσει ως σοσιαλιστικά τα μέτρα που λαμβάνονται», ενώ υποστήριξε ότι τα πάντα γίνονται βάσει προεπιλεγμένης πολιτικής. Απόλυτα πλασματικό και υπαγορευμένο απολύτως από τις απαιτήσεις του 2004 σε βάρος των λοιπών επενδύσεων, χαρακτήρισε το προσχέδιο ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ) διακρίνοντας σε αυτό «λογιστικά και εισπρακτικά τεχνάσματα που υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού», ενώ υπογράμμισε ότι θα επιδεινωθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα, η μονομερής λιτότητα, η ανεργία και η νέα φτώχεια.

Κίνητρα για τη λήψη στεγαστικών δανείων

Μέχρι τέλους του χρόνου θα εισηγηθεί η κυβέρνηση κίνητρα για τη λήψη στεγαστικών δανείων από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, δήλωσε χθες στο περιθώριο της συζητήσεως του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης. «Η πολιτική παροχής στεγαστικών δανείων θα επαναξιολογηθεί», τόνισε ο υπουργός, «ώστε οι ασθενέστεροι να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επιτόκια. Για μάς, το κοινωνικό αντίκρισμα της πολιτικής μας θα πρέπει να είναι ορατό και να διακρίνεται από τις ασθενέστερες ομάδες».

ασφάλισης ΙΚΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή