Πρώτα στη λίστα των πωλήσεων τα φάρμακα για την καρδιοπάθεια

Πρώτα στη λίστα των πωλήσεων τα φάρμακα για την καρδιοπάθεια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κορυφή της κατανάλωσης βρίσκονται τα φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος με τα αντιβιοτικά, τα σκευάσματα για το πεπτικό και νευρικό σύστημα να ακολουθούν επίσης με υψηλά ποσοστά. Στη λίστα, δε, με τα πρώτα δέκα σε πωλήσεις φάρμακα συναντάμε τρία σκευάσματα για την κατάθλιψη, δύο σκευάσματα με κύρια ένδειξη το γαστρικό έλκος, δύο για την υψηλή χοληστερόλη, ένα για την αρτηριακή πίεση, ένα για την αλλεργία και ένα για τη σχιζοφρένεια. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων/κατοίκων στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 1.143 κατοίκους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, τα φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος έρχονται πρώτα σε πωλήσεις με ποσοστό 20,40% έναντι 18,88% το 1993. Παρά τη σταδιακή μείωση που εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια, μεγάλο είναι ακόμη το ποσοστό των φαρμάκων κατά των συστηματικών λοιμώξεων. Για το 2000 ανέρχεται σε 14,46% από 18,51% που ήταν το 1993.

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έφθασε το 2000 σε 629,1 δισ. δρχ. από 415,9 δισ. δρχ. που ήταν το 1995 με το μερίδιο συμμετοχής της ιδιωτικής δαπάνης να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Από 117,7 δισ. δρχ. το 1995 έφθασε πέρυσι τα 241,7 δισ. δρχ. Η δαπάνη των δημοσίων νοσοκομείων για φάρμακα από 78,6 δισ. δρχ. που ήταν το 1995 ανήλθε στα 144,4 δισ. δρχ. για το 2000. Την ίδια περίοδο αυξημένη κατά 30% είναι η δαπάνη των ασφαλιστικών οργανισμών. Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη για φάρμακα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 0,7%-2,2% του ΑΕΠ με μέσο όρο στο 1,2%. Η Ελλάδα με βάση στοιχεία του 1998 κατατάσσεται στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Από τη μελέτη προκύπτει σαφώς ότι ο κλάδος των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων βρίσκεται την τελευταία δεκαετία σε φθίνουσα πορεία, αφού συνεχώς χάνει έδαφος προς όφελος των εισαγομένων φαρμάκων. Αυτό αποδίδεται στην πολιτική τιμολόγησης, η οποία ευνοεί τα εισαγόμενα, καθώς η χαμηλότερη ex-factory τιμή της Ευρώπης, αποτελεί κεκτημένο γι’ αυτά, ενώ λειτουργεί ως ανώτατο όριο για τα εγχωρίως παραγόμενα ή και συσκευαζόμενα. Ετσι λοιπόν τα εισαγόμενα φάρμακα καλύπτουν σήμερα το 57% της αγοράς, ενώ το μερίδιό τους το 1987 ήταν 18,3%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκρηκτική ήταν η άνοδος των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, που από 17 δισ. δρχ. που ήταν το 1996 εκτινάχθηκε στα 103 δισ. δρχ.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάσθηκαν, συσκευάσθηκαν ή διακινήθηκαν στην Ελλάδα ξεπέρασαν πέρυσι τις 259 εκατ. συσκευασίες. Από αυτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ το 52,2% παρήγαγε ή συσκεύασε η ΦΑΜΑΡ, το 16% η Βιανέξ, το 9,3% η Lavipharm, το 4,4% η Π.Ν. Γερολυμάτος και το 3% η Galenica. Με κριτήριο τις πωλήσεις (χρήση 2000) την πρώτη θέση μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καταλαμβάνει η Novartis με 57 δισ. δρχ., ακολουθεί η Βιανέξ με 42,3 δισ. δρχ. και η Roche με 41 δισ. δρχ.

Εκτιμήσεις τέλος της IMS Health ανεβάζουν τα έσοδα της φαρμακοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο για το έτος 2000 σε 320 δισ. δολάρια, 11% αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ προβλέπεται ότι στην επόμενη πενταετία η φαρμακευτική αγορά θα μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8,4%.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστεύσει ότι το νέο σχήμα που θα προκύψει θα μπορέσει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις, κρατώντας 23.864 θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή