Μόλις το 4,8% των οφειλών έχει ρυθμιστεί

Μόλις το 4,8% των οφειλών έχει ρυθμιστεί

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να ενταχθεί σε ρύθμιση τουλάχιστον το 10% των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί ρύθμιση στο υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ώστε να ενταχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου χιλιάδες οφειλέτες, μη μισθωτοί, που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, που ξεκίνησαν μεν τη διαδικασία, δεν κατάφεραν όμως να την ολοκληρώσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, είχαν προκύψει τεχνικού τύπου προβλήματα, με αιχμή την αδυναμία εκκαθάρισης των οφειλών από τα πρώην ταμεία.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών, πάντως, παραμένει σχετικά υποτονικό, παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αύξηση στην υποβολή των αιτήσεων. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, καθώς υπό προϋποθέσεις οδηγεί ακόμη και στη μείωση της αρχικής οφειλής, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία περίπου 110.000 οφειλέτες με συνολικό χρέος 1,7 δισ., ενώ στα ταμεία του ΚΕΑΟ έχουν μπει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται βέβαια για ισχνή μειοψηφία, με δεδομένο ότι συνολικά υπάρχουν 1,4 εκατομμύριο οφειλέτες, που χρωστούν 35 δισ. στο ασφαλιστικό σύστημα. Πλέον, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικά θετικό για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ να ενταχθούν προς ρύθμιση τουλάχιστον 3 με 3,5 δισ. ευρώ. Προσδοκίες δημιουργεί και η νέα διάταξη, που όμως δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης, η οποία προβλέπει ότι αρκεί η υποβολή της αίτησης προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία. Οσο για τον οριστικό προσδιορισμό της οφειλής, αυτή μπορεί να γίνει (προς το ΚΕΑΟ) σε δεύτερο χρόνο, έως το τέλος του χρόνου. Εμπρόθεσμο κρίνεται με την ημερομηνία του πρώτου αιτήματος προς τον ΕΦΚΑ. 

Να σημειωθεί ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν χρέη πριν και μετά το 2016, βάσει του νόμου και των σχετικών εγκυκλίων, πρέπει να κάνουν τρεις αιτήσεις. Μία στον ΕΦΚΑ και δύο αιτήσεις στο ΚΕΑΟ, εκ των οποίων η πρώτη θα αφορά τα χρέη έως το 2016 και η δεύτερη τα χρέη 2017 και 2018.

Οσοι μάλιστα έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2018 και βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής σε 5 δόσεις, εάν υποβάλλουν αίτηση και ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν αυτόματα να περάσουν τα υπολειπόμενα χρέη του 2018 στο σχήμα των 120 δόσεων. 

Βάσει των υπολογισμών, από την προωθούμενη διάταξη ευνοούνται εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι δυνητικά θα μπορούν να κάνουν χρήση της προωθούμενης διάταξης:

α) Περίπου 19.500 οφειλέτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, των οποίων οι οφειλές έως και το 2016 καθυστερούν να πιστοποιηθούν λόγω προβλημάτων στα μητρώα του πρώην ΕΤΑΑ. 

β) Περίπου 480.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που ακόμη δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

γ) Περίπου 320.000 αγρότες που ενώ ο προσδιορισμός των οφειλών γίνεται αυτόματα, η μεταφορά των χρεών στο ΚΕΑΟ και η βεβαίωσή τους απαιτεί λίγα 24ωρα. 

Να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα, χρήση της ρύθμισης φαίνεται πως έσπευσαν να κάνουν περίπου 39.000 εργοδότες, 55.000 επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), 15.000 αγρότες και πάνω από 2.000 επιστήμονες (ΕΤΑΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή