Φωνές προγόνων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζακ Νασέρ πλήρωσε βαρύ τίμημα για τον κακό χειρισμό της σχέσης του με τους Φορντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια απολύει την προσληφθείσα βοήθεια. Ισως να είναι δίκαιος ο ισχυρισμός ότι ο κ. Νασέρ έπρεπε να φύγει. Παρότι οι εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό ήταν υπεράνω του ελέγχου του, η ροή κακών ειδήσεων υπήρξε ακατάπαυστη. Δεν είναι μόνο η υπόθεση Firestone αλλά και οι εσωτερικές διαχειριστικές πρωτοβουλίες του κ. Νασέρ που απέσπασαν την προσοχή του από τη διοίκηση της επιχείρησης. Οι κυκλοφορίες νέων μοντέλων απέτυχαν. Αν η Ford είχε επενδύσει περισσότερα, σε καλύτερες εποχές, τότε η ασιατική απειλή στον χώρο των ελαφρών φορτηγών δεν θα ήταν τόσο σοβαρή όσο σήμερα. Οι τρέχουσες ζημίες δεν είναι μόνιμες. Η αναδιάρθρωση της Ford στη Βόρεια Αμερική θα είναι μακρά και επίπονη διαδικασία και οι κακές σχέσεις του κ. Νασέρ με το προσωπικό της παραγωγής δεν βοηθούσε την κατάσταση. Η μείωση του μερίσματος, παρότι αναπόφευκτη, μπορεί να ήταν το «κερασάκι» για τα μέλη της οικογένειας που ελέγχουν το 40% των δικαιωμάτων ψήφου της Ford με μόλις ένα μικρό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό που παραμένει κάθε άλλο παρά σαφές είναι αν τα προσόντα του Γουίλιαμ Κλέι Φορντ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εκτείνονται και πέρα από το επώνυμό του. Ο σερ Νικ Σκιλ έχει εξαιρετικό ιστορικό και θα γίνει καλός αντιπρόεδρος, αλλά σίγουρα η Ford χρειάζεται ένα δοκιμασμένο διοικητικό στέλεχος στα ηνία. Στο μεταξύ, ο Καρλ Ρέιτσαρντ, που αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, έχει επίσης εξαιρετικό ιστορικό αλλά και περιγράφει τον εαυτό του ως 70χρονο εκπαιδευόμενο διοικητικό στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η διοίκηση της επιχείρησης ως οικογενειακής ελάχιστη ζημία θα προκαλούσε στην Porsche. Ομως δεν είναι η κατάλληλη τακτική για μια μαζική κατασκευάστρια.

Vivendi Universal

Επιτέλους! Ενα ανακοινωθέν της Vivendi Universal, που δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Ζαν-Μαρί Μεσιέ, συνήθως προτιμά το ebitda, αδιαφορώντας για «ενοχλητικά» στοιχεία όπως οι κεφαλαιακές δαπάνες -κάτι σημαντικό για μια εταιρεία που είναι έτοιμη να δημιουργήσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Συνεχίζει να έχει αυτή την προτίμηση και το ebitda στις δραστηριότητες ΜΜΕ και επικοινωνιών έδειξε οργανική ανάπτυξη 36% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, αυτή τη φορά γίνεται αναφορά και στην ελεύθερη ταμειακή ροή -γιατί επιτέλους υπάρχουν θετικές ειδήσεις ως αποτέλεσμα της απόφασης που έλαβε κατόπιν σκέψης η γαλλική κυβέρνηση να μειώσει το κόστος των αδειών 3G. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθούν οι πληρωμές σε ρευστό προς την κυβέρνηση από την SFR, τη θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της Vivendi, τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία. Σε λειτουργικό επίπεδο, η Vivendi μοιάζει να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις. Τα στούντιο της Universal εξακολουθούν να επωφελούνται από μια σειρά επιτυχιών και ακόμα και οι δισκογραφικές δραστηριότηες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια. Αλλά και η εξοικονόμηση κόστους αρχίζει να προσεγγίζει τον στόχο. Αυτό είναι καλό γιατί, μετά ένα έτος παρακολούθησης των μετοχών να αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι μέτοχοι θα αναρωτιούνται γιατί άραγε η Seagram υπέπεσε στα μεγαλεπήβολα σχέδια του κ. Μεσιέ. Ο κίνδυνος γι’ αυτούς είναι μήπως ο κ. Μεσιέ μείνει απολύτως ικανοποιημένος από τις τρέχουσες εξελίξεις και αρχίσει να διερευνά νέες συμφωνίες.

Αργεντινή

Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση να «χωνέψει» μια χαοτική αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων. Γι’ αυτό και οι αγορές -με το βλέμμα στραμμένο στη λατινοαμερικανική και ισπανική έκθεση στην Αργεντινή- εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη νευρικότητα σε ό,τι αφορά την προταθείσα αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 132 δισ. δολαρίων.

Υστερα από τόσες διαψευσθείσες ελπίδες, η υπομονή έχει εξαντληθεί κι αυτό φαίνεται.

Ακόμα και μια μείωση των τόκων κατά 3 δισ. δολάρια, η οποία ελπίζουν κάποιοι ότι θα επιτευχθεί, δύσκολα θα καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης που αναμένεται φέτος για να διατηρηθεί μηδενικό το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η ανάπτυξη σε μια εχθρική παγκόσμια αγορά θα απαιτήσει περισσότερα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή