Κίνηση ρουά ματ από Κωστόπουλο – Καρατζά

Κίνηση ρουά ματ από Κωστόπουλο – Καρατζά

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το deal του αιώνα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πολυσυζητημένη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, που δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μιας τράπεζας που καταλαμβάνει την 25η θέση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, ανακοινώθηκε χθες μετά τις διαπραγματεύσεις έξι περίπου μηνών, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο δίμηνο, αμέσως μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών της Alpha με την ΒΝΡ Ρaribas.

Ανατροπή

Η απόφαση αυτή δημιουργεί τη μεγαλύτερη «ανατροπή» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλάζει τον χάρτη και ανοίγει τον δρόμο για τον δεύτερο «μέγα γύρο», όπως τον αποκάλεσε μεγάλος τραπεζίτης, αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα, αν και από το μεσημέρι είχε διαρρεύσει στην αγορά έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο των αρχών διαφάνειας και της έγκαιρης και ορθής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank ανακοινώνουν οτι βρίσκονται σε συζητήσεις που αφορούν την πιθανή συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών οργανισμών με ανταλλαγή μετοχών. Για τη λήψη αποφάσεων για το θέμα αυτό θα συνεδριάσουν αύριο (δηλαδή σήμερα) στις 11.00π.μ. τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών.

Επισημαίνεται ότι σε όλη τη διαδικασία αυτή θα συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες και διαδικασίες που προβλέπονται από το σύνολο των εποπτικών Αρχών, ελληνικών και ξένων, στις οποίες υπάγεται η δραστηριότητα των δύο τραπεζών. Οι δύο τράπεζες θα ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Στην παραπάνω ανακοίνωση κατέληξαν οι κ. Θεόδωρος Κατατζάς και Γιάννης Κωστόπουλος ύστερα από σύσκεψη με τη συμμετοχή των υποδιοικητών της Εθνικής κ. Απόστολου Ταμβακάκη και Θεόδωρου Πανταλάκη και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή κ. Δημήτρη Ματζούνη και εντεταλμένου γενικού διευθυντή της Alpha κ. Δημήτρη Ματζούνη και Μαρίνου Γιαννόπουλου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, χθες το απόγευμα, οι κ. Καρατζάς και Κωστόπουλος επισκέφθηκαν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο, ενώ ενήμερος για τις εξελίξεις ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Εξερχόμενοι από τη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο οι δύο τραπεζίτες δήλωσαν ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δημιουργείται μια τράπεζα που θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες της Ευρωζώνης και σηματοδοτεί την πορεία της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε: «Μόνοι μας δεν μπορούσαμε. Τώρα μαζί μπορούμε».

Πάντως και οι δύο δεσμεύθηκαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις εργαζομένων.

Αποτιμήσεις

Σήμερα αναμένεται, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, αναλυτική ανακοίνωση, η οποία θα αναφέρεται στη διοικητική δομή της νέας τράπεζας, καθώς και στο έργο των συμβούλων των δύο τραπεζών, οι οποίοι έχουν ήδη προσληφθεί και προχωρούν στις αποτιμήσεις για τη διαμόρφωση της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της συγχώνευσης, η οποία θα γίνει όπως ανακοινώθηκε με ανταλλαγή μετοχών, θα προηγηθεί ανταλλαγή πακέτων περίπου 15%-16% των μετοχών που κατέχουν οι δύο τράπεζες (π.χ. μέσω θυγατρικών η Εθνική, και των μετοχών που ελέγχει η οικογένεια Κωστόπουλου και η ίδια η Alpha από την απορρόφηση της Alpha Finance). Η σχέση ανταλλαγής που θα διαμορφωθεί, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα γίνει σε τιμές που δεν θα έχουν μεγάλη απόκλιση από τις τρέχουσες, γεγονός που οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση για μια σχέση ανταλλαγής 16 μετοχές της Εθνικής για κάθε 20 μετοχές της Alpha Βank.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχήμα, το ελληνικό Δημόσιο μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων θα αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο μέτοχο, με ποσοστό που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 16%-17%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διοικητική δομή της ενοποιημένης τράπεζας θα ακολουθήσει την υφιστάμενη δομή της Alpha Bank, με τον κ. Θ. Καρατζά πρόεδρο, τον κ. Γ. Κωστόπουλο εκτελεστικό πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ γενικοί διευθυντές της τράπεζας θα αναλάβουν οι κ. Απ. Ταμβακάκης της Εθνικής, υπεύθυνος για το retail banking, o κ. Σπύρος Φιλάρετος της Alpha, υπεύθυνος για το corporate banking, ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος της Alpha, υπεύθυνος για το treasury και τις διεθνείς δραστηριότητες και ο κ. Θ. Πανταλάκης της Εθνικής, υπεύθυνος για τις θυγατρικές και τα λογιστήρια.

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης προκάλεσε κατ’ αρχήν ένα «θετικό σοκ» στην αγορά, η οποία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την είδηση, ενώ ακόμη κι ο ανταγωνισμός μετά την πρώτη έκπληξη χαρακτήρισε θετικό βήμα τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, λέγοντας ότι αλλάζει τη μορφολογία του τραπεζικού χάρτη, όμως προσθέτουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα με πολλές δυσκολίες και ενδεχομένως με σημαντικές όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις.

Τέλος και η ΟΤΟΕ με ανακοίνωση του προέδρου της κ. Δ. Κουσελά, επισημαίνει ότι δημιουργείται μια μεγάλη τραπεζική επιχείρηση, ικανή να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τονίζει ωστόσο ότι για να προχωρήσει ομαλά αυτή η διαδικασία απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και η άμεση λύση του ασφαλιστικού με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου όλων των τραπεζών.

Πάνω από 24,3 τρισ. δρχ. το συνολικό ενεργητικό της νέας τράπεζας

Τα οικονομικά μεγέθη της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, την κατατάσσουν στην 119η θέση μεταξύ των 1.000 μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, σύμφωνα με την ταξινόμηση του περιοδικού Βanker.

Τα στοιχεία του πίνακα επιβεβαιώνουν την αριθμητική κυριαρχία της νέας τράπεζας, της οποίας το ενεργητικό θα ξεπερνά τα 24,3 τρισ. δρχ. ενώ τα ίδια κεφάλαια θα υπερβαίνουν το 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Αντίστοιχα σε ενοποιημένη βάση, δημιουργείται ένας κολοσσιαίος όμιλος, με συνολική αξία ενεργητικού που θα προσεγγίσει τα 27 τρισ. δρχ. και συνολικά ίδια κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1,8 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Η νέα ενοποιημένη τραπεζική οντότητα θα έχει μετά τη συγχώνευση τον πλήρη έλεγχο των καταθέσεων με ποσοστό που θα φθάνει το 53%, συγκεντρώνοντας καταθέσεις που προσεγγίζουν τα 20 τρισ. δρχ. περίπου, ενώ οι χορηγήσεις της θα ξεπερνούν τα 9 τρισεκατομμύρια δραχμές, ανεβάζοντας το μερίδιο της νέας τράπεζας στο 44%. Το δίκτυο θα αριθμεί περισσότερα από 1.050 καταστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της θα υπερβαίνει τα 23.000 άτομα, ενώ η κερδοφορία της, με βάση τα στοιχεία του 2000, ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δραχμές και σε επίπεδο ομίλου υπερβαίνει το μισό τρισεκατομμύριο δραχμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή