Ανθεκτική στην κρίση η ελληνική μεταποίηση

Ανθεκτική στην κρίση η ελληνική μεταποίηση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχή στη διεθνή οικονομική κρίση δείχνει η ελληνική μεταποίηση. Τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Οι εξελίξεις θεωρούνται σε γενικές γραμμές θετικές, με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι σε μέσα επίπεδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό 1,82%. Τα ίδια στοιχεία δίνουν επίσης ότι ο γενικός δείκτης ορυχείων βιομηχανίας, ηλεκτρισμού — φυσικού αερίου – νερού, παρουσίασε τον Αύγουστο αύξηση της τάξης του 1,2%. Στη συγκεκριμένη μεταβολή, εκτός του 2,4% της βιομηχανικής παραγωγής συμμετείχαν, ακόμη, η παραγωγή ορυχείων με 1,8% και η παραγωγή ηλεκτρισμού – φυσικού αερίου – νερού με 1,6%.

Στη διατήρηση καλών ρυθμών στη βιομηχανική παραγωγή συμβάλλουν σημαντικά και τα καταναλωτικά δάνεια, που αυξάνονταν τον Ιούλιο με ρυθμό πάνω από 50%. Οι ταχείς ρυθμοί αύξησης των τελευταίων προβληματίζουν την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα καθυστερήσει πέραν των αρχών του έτους την απελευθέρωσή τους.

Η ομογενοποιημένη αυτή μαζική κουλτούρα, έστω και κινηματογραφική, διασφαλίζει στην Ουάσιγκτον ότι η αμφισβήτηση της πολιτικής της θα είναι επιφανειακή και εν τέλει ανώδυνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι μουσουλμάνοι θαυμαστές του Οσάμα Μπιν Λάντεν τον παρομοιάζουν με τον Ράμπο, σημάδι ότι τα αμερικανικά πρότυπα έχουν περάσει πλέον στο DNA τους. Αλλωστε, στο χολιγουντιανό τοπ-τεν των τελευταίων 15 ετών στη Μέση Ανατολή συγκαταλέγονται αρκετές καταστροφολογικές παραγωγές, που παραπέμπουν εμμέσως στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ορισμένες φορές περιέχουν και τρομοκράτες, όπως «Το Τσακάλι», «Το τέλος του Κόσμου», ο «Αρμαγεδδών», η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» και ο «Γκοτζίλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή