ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Θετικά είναι τα μηνύματα από το περιβάλλον των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπουν πως το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα βελτιώνεται.

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η πιθανή εφαρμογή του σχεδίου του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων (APS) και η πλήρης άρση των capital controls αποτελούν, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, σημαντικούς καταλύτες οι οποίοι θα στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο και θα προσελκύσουν τους επενδυτές. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων αναμένεται να ενισχύσει τη λογιστική αξία των ελληνικών τραπεζών έως και κατά 21% και τους κεφαλαιακούς δείκτες CET 1 έως και 300 μ.β. σε διάστημα τριών ετών.

Η Eurobank Equities επισημαίνει πως η βελτίωση που αναμένεται στα θεμελιώδη μεγέθη τους θα οδηγήσει τις τιμές των μετοχών τους και τις αποτιμήσεις τους υψηλότερα. Ωστόσο, καθώς υπάρχει αρκετή νευρικότητα στις αγορές διεθνώς, οι εξωτερικές εξελίξεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την IBG, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο το επόμενο διάστημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο μειωμένος κίνδυνος της χώρας και το συνεχιζόμενο ράλι στα ελληνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εικόνα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Οπως επισημαίνει, το κλίμα γύρω από την Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τις ευρωεκλογές και τις γενικές εκλογές του Ιουλίου. Η βελτίωση του κλίματος υποστηρίχθηκε επίσης από τις κινήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες (π.χ. σχέδιο μετασχηματισμού Eurobank – νέο επιχειρηματικό σχέδιο, πωλήσεις NPEs και έκδοση του Tier II ομολόγου από την Εθνική – συμφωνία με Intrum και έκδοση Tier II από την Πειραιώς – νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank), οι οποίες και απέδειξαν τη δέσμευση των διοικήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τραπεζών και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Μείωση NPEs

Από την πλευρά της, η HSBC αναφέρεται στην Alpha Bank χαρακτηρίζοντας ισχυρά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, με την ποιότητα ενεργητικού να διαμορφώνεται καλύτερα των προβλέψεων, ενώ η σημαντική βελτίωση στην αγορά ελληνικών ομολόγων επίσης συνέβαλε στην ενίσχυση των κεφαλαίων της.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την HSBC ωστόσο ήταν η ανακοίνωση του επικείμενου επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha με στόχο την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs και τη δημιουργία περαιτέρω εσόδων.