Εκπόνηση και πιλοτική εφαρμογή σχεδίου ανάδειξης ακτών από ΕΤΑ

Εκπόνηση και πιλοτική εφαρμογή σχεδίου ανάδειξης ακτών από ΕΤΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου οργάνωσης των ακτών θα επιχειρήσει η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» ξεκινώντας από αυτές που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της κατά την καλοκαιρινή σεζόν του 2002.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «σχέδιο ανάδειξης των αιγιαλών» βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με την προοπτική άμεσης πιλοτικής εφαρμογής για έναν αριθμό εκ των 80 ακτών που διαχειρίζεται η ΕΤΑ Α.Ε. Η παρούσα φάση περιλαμβάνει τον πλήρη προσδιορισμό του περιεχομένου των παρεμβάσεων σε επίπεδο εξοπλισμού και λειτουργιών και την τυποποίησή τους, τη διεύρυνση και αξιοποίηση του υπάρχοντος νομικού και θεσμικού πλαισίου και την προώθηση εκείνων των διαδικασιών που εξασφαλίζουν κοινή πορεία με τους ΟΤΑ και την ΚΕΔ. Επίσης, θα επιχειρηθεί η καταγραφή των κανονισμών και η διασφάλιση των απαιτούμενων διαδικασιών ελέγχου. Κύρια επιδίωξη αποτελεί η θέσπιση προδιαγραφών, βάσει των οποίων θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι ακτές.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί σήμερα με την παραχώρηση προς εκμετάλλευση αιγιαλών από τους ΟΤΑ και την ΚΕΔ σε ιδιώτες για να λειτουργούν καντίνες ή να ενοικιάζουν ομπρέλες και εξοπλισμό θαλάσσιων αθλημάτων έχει αποτύχει. Οπως επισημαίνεται το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργούν παρανόμως εστιατόρια και να αμαυρώνουν το τοπίο «φθηνές» κατασκευές. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις είναι απαράδεκτο και οι τιμές υψηλές. Οι ομπρέλες μπορεί να καταλαμβάνουν όλο τον αιγιαλό, το περιβάλλον επιβαρύνεται, καθώς δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας. Ο συνδυασμός του ερασιτεχνισμού, του πλημμελούς ελέγχου και του μικρού χρονικά επενδυτικού ορίζοντα οδηγούν σε φαινόμενα «αρπαχτής» που δυσφημίζουν την τουριστική εικόνα της χώρας.

Ο στόχος έγκειται στην τυποποίηση των λυόμενων κατασκευών και στο νοικοκύρεμα του εξοπλισμού και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους λουόμενους, για τους αιγιαλούς εκείνους όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Παράλληλα, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας απαιτείται η δραστηριοποίηση ικανού ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα νέων, που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ήπιες επιχειρηματικές δραστηριότητες (με ελάχιστο κεφάλαιο) κατά τη θερινή περίοδο. Ετσι, θα δοθεί και μια υπολογίσιμη βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Μεταξύ των υπηρεσιών που θα προσφέρει η ΕΤΑ Α.Ε. για την οργάνωση των εκτός της διαχείρισής της ακτών σε όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία είναι οι εξής:

-Συνδρομή στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) ανάλογα με τις ιδιομορφίες κάθε αιγιαλού (αριθμός λουομένων κ.λπ.).

-Τυποποίηση των λυόμενων κατασκευών σε μορφή και μέγεθος ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο (θα υπάρχουν 3-4 μεγέθη λυόμενων).

-Εξασφάλιση χαμηλού κόστους κατασκευής με την ανάδειξη με διαδικασίες γενικού διαγωνισμού των κατασκευαστών των λυόμενων και προμηθευτών του λοιπού εξοπλισμού.

-Εξεύρεση χορηγών.

-Διαπραγμάτευση προνομιακών τιμών με τους προμηθευτές αναλώσιμων.

-Δυνατότητα χρηματοδότησης από πιστωτικά ιδρύματα με τα οποία η ΕΤΑ θα έρθει σε σχετική συμφωνία.

-Υπογραφή συμβολαίων με σαφή περιγραφή καθηκόντων και δικαιωμάτων και με δυνατότητα ανανέωσης.

-Παροχή επιπλέον κινήτρων (βραβείων), σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων (γαλάζια σημαία κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή