Καθησυχαστικοί για τις τιμές των καυσίμων

Καθησυχαστικοί για τις τιμές των καυσίμων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού» εμφανίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης, ενώ καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εμφανίζονται και οι φορείς της αγοράς. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά το λίτρο μέχρι την Παρασκευή.

Στη συζήτηση, όπου αναλύθηκε διεξοδικά το πρόβλημα με την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, τα ελληνικά διυλιστήρια, τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τους κ. Ντίνο Πανά (ΕΛΠΕ) και Γιάννη Κοσμαδάκη (Motor Oil), εκτίμησαν ότι το έλλειμμα στην αγορά από τη μερική διακοπή της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας θα καλυφθεί από αποθεματοποιημένες ποσότητες και η ανοδική τάση της τιμής του Μπρεντ θα ανακοπεί, κάτι που άρχισε να παρατηρείται από χθες με την υποχώρηση της τιμής του Μπρεντ αργά το βράδυ σε ποσοστό 5%, που οδήγησε σε υποχώρηση την τιμή platts η οποία αποτελεί τη βάση τιμολόγησης των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, κατά 1 δολάριο το βαρέλι.

Οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων διαβεβαίωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε πετρέλαιο και τα ΕΛΠΕ μάλιστα ενημέρωσαν ότι χθες φόρτωσαν αργό από τη Σαουδική Αραβία. Διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά με τις τιμές καυσίμων είναι απόλυτα διαχειρίσιμη έδωσε και η πλευρά των εταιρειών, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιάννη Αληγιζάκη, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι ο πανικός και φωνές περί υψηλών τιμών πετρελαίου θέρμανσης ευνοούν την κερδοσκοπία. Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, η ανοδική τάση των τιμών άρχισε να αποτυπώνεται από χθες στην αντλία.

Κάποια πρατήρια πέρασαν την αύξηση του 1 λεπτού το λίτρο και κάποια την απορρόφησαν, αλλά δεν παρατηρήθηκε κερδοσκοπία, είπε, και εκτίμησε ότι μέχρι την Παρασκευή η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεταξύ 3-5 λεπτών. Από την πλευρά των πρατηριούχων, ο κ. Μιχάλης Κιούσης εκτίμησε ότι δύσκολα η τιμή της βενζίνης θα συγκρατηθεί κάτω από το 1,60 ευρώ το λίτρο, παρότι για κάποιους πρατηριούχους λειτουργεί ως ψυχολογικό όριο που δεν θα ήθελαν να το ξεπεράσουν. «Ολοι οι φορείς της αγοράς μετέφεραν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν τη μικρή αύξηση των τιμών χονδρεμπορικής και ο ανταγωνισμός λειτουργεί», δήλωσε ο κ. Θωμάς μετά το πέρας της σύσκεψης και συμπλήρωσε πως «δεν υφίστανται προβλήματα προμήθειας. Τα αποθέματα είναι επαρκή, τα δε ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα καθώς μπορούν να αγοράσουν και να επεξεργαστούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση από την άνοδο των τιμών, πρέπει οι υψηλές τιμές να παγιωθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπενθύμισε δε ότι οι τρέχουσες τιμές του «μαύρου χρυσού» είναι χαμηλότερες από αυτές της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου 2019 και πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2018.

Σε εγρήγορση βρίσκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε από χθες εντατικούς ελέγχους διασταύρωσης στοιχείων τιμών, αλλά και κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική, και όπως ανακοίνωσε, μέχρι σήμερα (χθες) δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα, έχει συστήσει ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών. «Αύξηση τιμής σήμερα δεν δικαιολογείται. Τα αποθέματα πετρελαίου που έχει η χώρα έχουν αγοραστεί στις παλαιότερες τιμές», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή