Η τελευταία της ευκαιρία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπουένος Αϊρες. Η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση των μηνιαίων παροχών που λαμβάνουν οι τοπικές κυβερνήσεις των επαρχιών της χώρας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι τελικές ανακοινώσεις για τη μετακύληση του χρέους, αλλά και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Τα δύο αυτά μέτρα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να αποφύγει η χώρα την οικονομική κατάρρευση και να επανέλθει η ομαλότητα στις αγορές της Λατινικής Αμερικής που θα βρεθούν σε δεινή θέση, αν η οικονομία της Αργεντινής καταρρεύσει.

Αναζητούνται πιστώσεις

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, ο υπουργός Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο εμφανίζεται βέβαιος ότι τελικά θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη συμφωνία με τους κυβερνήτες των επαρχιών. Ο κ. Καβάγιο χαρακτήρισε τη συμφωνία απαραίτητη, δεδομένου ότι θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια ισοσκέλισης του προϋπολογισμού και έτσι η Αργεντινή θα ικανοποιήσει τον σημαντικότερο ίσως όρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ενδεχόμενες πιστώσεις στο μέλλον. Εκτός αυτού, ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού θα ανοίξει τον δρόμο για τη μετατροπή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο.

Πάντως, από την πλευρά τους οι κυβερνήτες των επαρχιών, κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρούν τη συμφωνία για νέες περικοπές στους προϋπολογισμούς και τις δαπάνες τους. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η συμφωνία με τους κυβερνήτες των επαρχιών και η εξασφάλιση πιστώσεων από τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει ο κ. Καβάγιο να παίξει το τελευταίο του χαρτί στην προσπάθεια να διασώσει την οικονομία της χώρας από την κατάρρευση.

Εταιρείες αξιολόγησης κινδύνου προειδοποιούν ότι το σχέδιο που προωθεί ο κ. Καβάγιο -βασικοί άξονες του οποίου είναι οι τοπικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία- μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία. Ο κ. Καβάγιο υποστηρίζει ότι στο σχέδιο θα συμμετάσχουν και ξένοι επενδυτές που διαθέτουν ομόλογα της χώρας, αυξάνοντας όμως την ανησυχία στις χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρουά, το σχέδιο ανταλλαγής χρέους με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και οι μετέχοντες σε αυτό θα λάβουν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις. Σύμφωνα όμως με τραπεζικούς κύκλους της χώρας «το σχέδιο μπορεί να είναι εθελοντικό αλλά οι τράπεζες γνωρίζουν ότι αν δε συμμετάσχουν, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

Απέχει το ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, αυτό δεν φαίνεται πιθανό, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Πολ Ο’ Νιλ υποστήριξε ότι μέχρις στιγμής η κατάσταση δεν δικαιολογεί την εκχώρηση νέων πιστώσεων μέσω του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αφήσουν την κυβέρνηση της Αργεντινής να χειρισθεί μόνη της την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή